Kiharat hiukset ovat nyt kaikkialla, ‘boyfriend t-shirt’  kiedotaan hiusten ympärille sillä pyyhettä käytetään enää vain iholle,  geelipurkit ja voiteet ovat siirtyneet peilipöydältä suihkukaappiin ja metodista on tullut movement josta jokainen hiemankaan hiuksista kiinnostunut on  todennäköisesti jo kuullut ainakin nimen verran. Katukuva vilisee erilaisia kiharoita lempeistä laineista näyttäviin afroihin ja moninaisuus kukoistaa. Oletko sinäkin valmis astumaan kiharakaapista ulos? 

Kihara kuningatar, kihara-asiantuntija ja Suomen

‘original Curly Girl’ Meri Milash 

Oikea pyyhe ja tyynyliina on yhtä tärkeitä kuin hyvät muotoilutuotteet

Mikä on Curly Girl Metodi?

Curly Girl metodi on kiharoille ja luonnostaan taipuisille hiuksille suunniteltu puhdistus- ja muotoilu metodi, joka perustuu Lorraine Masseyn kirjoittamaan kirjaan – Curly Girl Handbook. Metodi antaa ohjeita kiharien hiusten puhdistamiseen, hoitamiseen ja muotoiluun, tapoja käsitellä erilaisia kiharoita tai taipuisia hiuksia ja  neuvoja hiusten muotoiluun ja kuivaamiseen.

Oletko sinäkin Curly Girl tietämättäsi?

Curly Girl metodin kautta  monet ovat  löytäneet  hiuksistaan upeita kiharoita, luonnollisia laineita, viehkeitä ringlettejä, aivan uusia muotoja ja muhkeutta. Kuten ei mikään sovi aivan kaikille niin ei tämäkään metodi miellytä jokaista sitä kokeillutta, mutta metodi on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen jos hiuksistasi löytyy loivaakaan lainetta ja haaveilet kiiltävistä, pörröttömistä, hyväkuntoisista ja luonnostaan upeasti kihartuvista, melko helppohoitoisista hiuksista. Ja tyttömäisestä nimestä huolimatta metodin mukaan toimivat myös kiharat kundit.

Curly Girl metodi  toimii myös kiharoille kundeille. (Kuva: Four Reasons)

Näin pääset alkuun Curly Girl metodin kanssa

Curly Girl metodi on intensiivisimmille seuraajilleen hyvin laaja ja yksityiskohtainen koodisto sääntöjä, mutta jo vain muutamaa metodin pää ohjetta noudattamalla saa suurimmat vaikutukset, joten alkuun kannattaa keskittyä niihin ja sen jälkeen sukeltaa syvemmälle yksityiskohtiin tarpeen ja mielenkiinnon mukaan.

Vahvasti tiivistettynä metodin ydin ohjeistaa: Ei kuumuutta hiukseen, ei edes kuumaa vettä suihkussa, ei tiettyjä raaka-aineita tuotteissa, pääsääntöisesti hius puhdistetaan co-wash hoitohuuhteluilla tai hoitoaineella, shampoota harvemmin, muotoilutuotteet levitetään märkiin hiuksiin ja usein jo suihkussa, hiuksia ei kuivata pyyhkeeseen vaan pehmeä t-paita tai muu sileä, imukykyinen kangas kiedotaan pään ympärille jonka sisällä hiukset kuivuvat pehmeästi ja sileäksi itsekseen. Hiuksia käsitellään kiharaa korostaen ja venyttämättä. Hiuksiin annetaan kuivua (tai kuivataan) ‘kuori’ joka pehmennetään aivan viimeisenä. Hiusten luvataan pysyvän pidempään hyvänä jolloin hiuksia täytyy puhdistaa entistä harvemmin, metodissa myös keskitytään vahvasti hiusten hoitamiseen, jolloin hiusten kunto paranee ja ne asettuvat luonnollisesti kauniille kiharoille ilman väkinäistä vääntöä. Nämä ovat tulleet positiivisena yllätyksenä monelle uudelle Curly Girlille ja metodin kautta lukuisat ihmiset ovatkin oppineet rakastamaan omia luonnollisia kiharoitaan.

Curly Girl metodi sanoo

Ei enää sulfaatteja, parabeneja, silikoneja tai alkoholeja

Curly Girl metodissa on tarpeellista vain muutama tarkkaan valittu tuote ja tuotteiden sisältämiin raaka-aikeisiin on metodissa ohjeita. Näitä ‘Curly Girl hyväksyttyjä’ tuotteita käytetään metodissa tavallista runsaampia määriä ja metodia seuraavien kylpyhuoneiden pullomeri onkin vaihtunut muutamaan tärkeään täsmä-tuotteeseen jotka eivät saa loppua kesken, myös pesuvälit ovat pidentyneet. Curly Girl hyväksytyissä tuotteissa ei ole alkoholeja, silikoneja tai sulfaatteja, jotka ovat ainesosia joita käytetään monissa shampoissa.

Täältä löydät Curly Girl hyväksyttyjä tuotteita: Curly Girl Tuotteet 

Tuotteita valitessasi kannattaa kuitenkin muistaa, että metodi kieltää silikonit koska huonolaatuinen, vesiliuoton silikoni voi kertyä käytössä hiukseen ja koska metodissa ei puhdisteta hiuksia kuin miedosti, on suositus olla käyttämättä silikonipitoisia tuotteita ollenkaan. Kuitenkin nykyaikaiset, ammattitasoiset tuotteet yleisesti ottaen sisältävät laadukkaita raaka-aineita ja silikonit näissä tuotteissa ovat vesiliukoisia, jolloin ei tarvitse huolestua niiden kertymisestä hiuksiiin. Silikonit tuotteissa edistävät hiusten pehmeyttä ja kiiltoa, joten joskus ne ovat aivan paikallaan. Voit itse määritellä otatko metodin ohjeet kirjaimellisesti vai valitsetko nykyaikaisia tuotteita jotka sisältävät vesiliukoisia silikoneja.

Puhdista hiuksesi pääsääntöisesti co-wash tuotteilla tai hoitoaineella

Tämä saattaa kuulostaa nopeasti hieman epäilyttävältä mutta ajatuksena on metodissa se, että hiuspohjan luonnollista öljyä ei täysin puhdisteta vaan ajan kanssa hius tulee olemaan pehmeä, ravittu, hyväkuntoinen ja myös luonnostaan hoidettu. Luonnollisuus onkin myös yksi kantava ajatus metodissa. Pyritään siihen, että mahdollisimman vähän ‘häiritään’ omaa kiharaa ja sen muotoa. Shampoo on monilla käytössä vain silloin tällöin ja pääsääntöisesti hius puhdistetaan co-wash hoitohuuhteluilla tai omille hiuksille sopivalla kosteuttavalla hoitoaineella.

Jos olet tottunut usein toistuvaan pesuun saattaa kestää hetken tottua metodiin mutta pienen siirtymäajan jälkeen olet todennäköisesti tyytyväinen että jaksoit sinnitellä. Kun hiuspohja tottuu siihen, ettei sitä pestä kovin usein se myös rasvoittuu ja likaantuu hitaammin ja hiukset tuntuvat pienen totuttelu-jakson jälkeen puhtailta vaikka niitä ei pestäkään enää vanhaan malliin. Mikäli et muutamissa viikoissa saa metodia toimimaan halutulla tavalla, voit kokeilla erilaisia variaatioita tai alkaa kenties harkita palaamista muiden metodien pariin.

Käsittele hiusta kiharaa korostaen, hiusta venyttämättä, latvasta kiharaa puristellen ja kaikilla käden liikkeillä kiharaa kannustaen.

Tämä hellävarainen tapa koskea hiukseen saattaa olla uusi heille, jotka ovat tottuneet suoristamaan hiuksiaan raudoilla tai muuten muotoilemaan niitä suoremmaksi. Kiharoita käsitellään hyvin pehmeästi koska tähtäimessä on hyväkuntoinen, upea kihara, ei sitä kannata käsitellä vetäen tai kiskoen nytkään.

Myös vahvat värikäsittelyt ja vaalennukset muuttavat hiuksen rakennetta ja kiharaa, käsittelyissä vauroiuneet hiukset eivät kiharru yhtä hyvin kuin hyväkuntoiset hiukset. Hiusten hoitaminen onkin kauniiden kiharoiden keskiössä mutta joskus käynti kampaajalla leikkaamassa kihartumattomat, vaurioituneet hiukset pois voi olla ainoa tapa saada kimmoisat kiharat.

Jos hiustesi latvat ovat kuivat ja kaipaavat lisää hoitoa ja pehmitystä, voit käyttää hoitoainetta toiseen kertaan latvoissa ja lisätä vielä hiuksiin jätettävää hoitoainetta ennen muotoilutuotteen levitystä. Myös hoitavat öljyt ja serumit pehmittävät hiusta ja tuovat kiharalle sileyttä ja kiiltoa. Monet myös käyttävät Olaplex hoitoa vahvistaakseen kiharan hiuksen rakennetta ja samalla kiharan kimmoisuutta.

Metodi suosittelee käyttämään vain käsiä ja sormia hiusten selvittämiseen. Jos hiuksesi ovat nyt hyvin takkuuntuvat, voi selvittäminen ilman apuvälineitä kuulostaa mahdottomalta tällä hetkellä mutta metodin kannattajien mukaan hoitoaineilla peseminen, kuumuuden lopettaminen ja shampoissa vain hellimpien käyttäminen tuo tullessaan niin hyväkuntoiset hiukset, että hiukset soljuvat auki helposti.

Muotoilutuotteet märkiin hiuksiin

Curly Girl metodi ohjeistaa hiusten puhdistuksen jälkeen levittämään muotoilutuotteet märkään hiukseen. Monet ovatkin siirtäneet tämän vaiheen suihkuun missä se on helpoin toteuttaa. Geelit tai voiteet levitetään hiuksiin latvasta puristellen ja hiuksia hivellen, pörröttämättä ja huolellisesti. Kun hiuksista kuuluu oikein kunnon märkiä ääniä latvoja puristellessa tiedät, että olet oikeilla jäljillä.

Kannattaa myös unohtaa vanhat annosteluohjeet tuotteille sillä metodi neuvoo käyttämään ‘anteliaita määriä’ tuotteita, myös geeliä. Kiharoille ei pieni kolikon kokoinen määrä riitä vaan ehkäpä pääsiäsmunan yllätyksen verran voisi olla pitkille hiuksille hyvä alku, lyhyemmille suhteessa vähemmän.  Myös hiuksen paksuus vaikuttaa annostelun määrään, hennoille kiharoille riittää kevyempikin määrä ja paksuille hiuksille annostellaan tietenkin enemmän.

Curly Girl t-shirt ja satiininen tyynyliina

Suomen ‘Original Curly Girl’ –  Meri Milash kertoi Nordic Hair Houselle 

“Oikea pyyhe ja tyynyliina on yhtä tärkeitä kuin hyvät muotoilutuotteet

Joko tiedät mikä t-paita tulee  ‘ploppaamiseen’?  Suurimman kosteuden kuivaamiseen ennen varsinaista muotoilua. T-paita on pehmeää materiaalia ja se ei pörrötä hiuksia niin paljon kuin pyyhe. Vai haluatko mielummin pehmeän kuitupyyhkeen, johon Meri Milashin tyyliin kiedot kiharasi kuivumaan?

Millä sitten kuivaatkaan, valitse pehmeä, sileä materiaali jotta kiharasi pysyvät samoin sileinä ja pehmeinä.

Märkien, muotoilutuotteen kanssa puristeltujen hiusten ympärille kiedotaan t-paita niin, että kaikki hiukset ovat pehmeästi siellä sisällä ja eivätkä tule pörröisiksi. 5-15 minuuttia yleensä riittää kuivaamaan hiuksesta ylimääräisen kosteuden ennen varsinaista muotoilu vaihetta.

Curly Girl Meri Milash neuvoo vaihtamaan puuvillaiset tyynyliinat satiinisiin tai muuhun hyvin sileään, pehmeään materiaaliin. Puuvillaiseen tyynyliinaan kiharat hiertävät yön aikana ja liinan ja hiuksen välinen kitka pörröttää kiharat yön aikana. Satiinisella liinalla kitkaa ei juurikaan ole ja kiharat pysyvät selkeästi sileämpinä.

No heat, no problems

Kuumuus kaikissa muodoissaan on pannassa metodin mukaan. Ei kuumaa fööniä, ei varsinkaan suoristusrautoja eikä kihartimia, tietenkään, ei edes liian lämmintä vettä suihkussa. Kiharat pitävät viileästä vedestä, mutta tämä on hyvä ohje kaikille hiuksille, sillä viileä sulkee hiuksen pintakerrosta ja tuo kiiltoa ja sileyttä kaikkiin hiuksiin.

Voit edelleen kuivata hiuksesi mutta viileällä ilmalla tai antaa niiden kuivua luonnostaan. Kuivaamalla fööniin liitettävän ‘diffuuserin’ avulla hiuksiin saa enemmän volyymia ja antamalla kuivua luonnostaan ne kuivuvat sileämmäksi ja koska kosteus painaa hiusta päätä myöden sen kuivuessa, ovat kiharat kuivana myös litteämmät kun niitä ei kohotettu föönillä.

Kovan kuoren alta löytyy pehmeä sydän

Kun hiukset ovat kokonaan kuivat ja geelin tai muun voiteen hiuksen pintaan muodostama kuori on kovettunut alkaa viimeinen vaihe eli kuoren pehmittäminen. Kuori, ‘crust’ pehmennetään joko kämmenillä tai kuitu pyyhkeellä pehmeästi hiusta puristellen, latvasta nostaen, pehmeästi kuori muuttuu joustavaksi kiharaksi. 

Mm. nämä tuotteet ovat Curly Girl Approved- eli Curly Girl hyväksyttyjä:

Curly Girl- muokattava metodi

Tästä hitti metodista löytyy variaatioita ja versioita, tutorialeja, sekä puolesta- että vastaan-puhujia. Voit sukeltaa syvemmälle aiheeseen ja netistä löytyy siihen valtavasti materiaalia, mutta tämän jutun ohjeilla pääset jo todella pitkälle. Poimi itsellesi sopivat palat ja jätä vähemmän toimivat käyttämättä, testaile erilaisia variaatioita metodista ja löydät oman parhaan rituaalisi ja siihen parhaat tuotteet  ja niiden myötä  aivan uusia puolia hiuksistasi.

Kiharoista tulisi nauttia ja olit sitten Curly Girl, Curly Guy tai Wavy Baby niin se on sinun rakenteesi, joten kanna se ylpeydellä. Kiharat ovat nyt joka puolella ja suora-hiuksisille siskoille niitä tehdään kampaajalla erilaisten permanentti käsittelyiden muodossa nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Nyt jos koskaan on aika ottaa omat kiharat haltuun, metodilla tai ilman, sillä kesä on kulman takana ja kiharat ovat todellakin yksi tulevan kesän vahvoista hiteistä.

Metodittomat kiharat

On myös olemassa paljon tuotteita kiharoille hiuksille jotka eivä ole metodin mukaisia. Suuri joukko kiharahiuksisia käyttää paljon muitakin tuotteita kuin ainoastaan Curly Girl hyväksyttyjä. Osa näistä kiharatuotteista sisältää raaka-aineita, jotka eivät ole tämän metodin mukaisia, joten tämä metodi ei niitä suosittele. Mutta monilla löytyy metodittomia luottotuotteita, toimivia kiharoille suunniteltuja voiteita, cremejä, hoitoaineita, shampoita, vaahtoja, geelejä, seerumeita tai suihkeita. Mikäli et aio sukeltaa metodin kanssa suoraan syvään päätyyn, kannattaa tutustua olisiko myös metodin ulkopuolella sinun kiharoillesi jotain upeaa tuotetta tarjolla, sillä uusia innovaatioita hiustenhoitoon ja  tuotteisiin keksitään jatkuvasti ja joskus pussillinen uutta teknologiaa voi olla parempi kuin se vanha vara.

-Nordic Hair House style team