Monet meistä käyvät oman luotto-kampaajan penkissä säännöllisesti ylläpitämässä hiusten väriä ja muotoa, hakemassa välillä jotain uutta kivaa ja nauttimassa hemmottelusta ja omasta ajasta. Siinä vaiheessa kun on löytänyt sen oikean (kampaajan) alkaa usein uusi, pitkä luottamus-suhde. Jotkut seilaavat fiiliksen mukaan ja hakevat aina uusia tuulia ja uusia tekijöitä ja uusia kampaamoita ja rohkeimmat ovat kokeilleet onneaan myös kotona. Osa upein ja onnistunein tuloksin, mutta monet myös pettymysten ja epäonnistuneiden yritysten kautta ovat päätyneet lopulta takaisin ammattilaisen penkkiin miettien, mikä meni vikaan.

Onko mahdollista saada upea vaalea hiusväri kotikonstein? Ja jos on, niin miten se oikein tapahtuu? 

Kuva: Olaplex

Olit sitten kylpyhuoneen hiustaiteilija tai salongin vannoutunut vakioasiakas, Olaplex toimii hiuksillesi. Olaplex huoltaa hiuksen rakennetta ja voi saada hauraatkin vaalennetut hiukset elinvoimaisiksi ja kiiltäviksi.

#Blondgoals  

On asioita mitä pystyy helposti ja turvallisesti tekemään kotona ja on tapauksia, joissa vaaditaan kampaajan vankkaa ammattitaitoa. Monet modernimmat vivahteet ja teknisesti toteutetut moniulotteiset upeudet edellyttävät alan ammattilaisen osaamista ja artesaanin kädentaitoa. 

Tämän päivän toiveet ja haaveet eivät ole myöskään toteutettavissa vanhoilla tuotteilla tai vanhanaikaisilla tekniikoilla ja usein se täydellinen instakuvan hiusväri onkin ammattilaisien, usean istunnon, monien tuntien, tuhdin budjetin ja melkoisen tuote-arsenalin summa. 

Toki, on onnekkaita joilla on se täydellinen vaalea ihan omasta takaa ja monet meistä ’brondeista’ (brown blonde) -ruskeanvaaleista, saa pienillä babylightseilla tai kevyellä värillä tehdyllä kirkastuksella nostettua blondien joukkoihin ilman sen suurempia jatkosuunnitelmia tai katevarauksia.  

Kuva: Paul Mitchell

Ammatilaiselta kannattaa hakea värin suuret muutokset, vaalennukset ja erilaiset erikoisvärjäys-tekniikat kuten raidoitukset, liukuvärit, sombret, ombret, balayaget ja monet muut. Nämä edellä mainitut tapaukset vaativat onnistuakseen aikamoisen määrän osaamista ja tuote tietoutta, ymmärrystä siitä miten kukin hius materiaalina käyttäytyy kun sitä käsitellään erilaisilla väriaineilla ja miten hiukseen värjätyt vanhat värit vaikuttavat uusien toimintaan.Jos olet nyt tumma ja haaveissa olisivat vaaleat, laadukkaat, upeat, hyväkuntoiset hiukset, kannattaa etsiä itselleen taitava kampaaja. Luonnostaan jo melko vaaleiden hiusten vaaleaksi värjääminen on helpompaa ja hiusten kevyt kirkastaminen, sävyttäminen tai vaalentaminen myös kotona turvallisempaa. Silloinkaan värjääminen ei ole täysin riskitöntä mutta koska matka ei ole niin pitkä  lähdön ja maalin välillä, päästään perille nopeammin ja helpommin ja  riskit ovat pienemmät kuin tummia hiuksia vaalennettaessa, jolloin vaaditaan ääripäiden välillä liikkumiseen myös heavy duty kalustoa ja vahvaa ammattitaitoa. 

Kotikampaajan värivalikoima

Kotivärjäykseen löytyy paljon erilaisia tuotteita sävyttävistä shampoista ja hoito naamioista aina markettien todella ärhäköihin vaalennuspaketteihin. Mitä miedompi käyttämäsi tuote on, sitä pienempi on vaara saada sillä mitään ikävää aikaan, noin kärjistettynä, ainakaan mitään pysyvää ikävää. Miedoilla tai jopa hoitavilla tuotteilla pystyy tekemään todella paljon vaaleisiin hiuksiin. 

Helposti kotona hoituvia juttuja ovat esimerkiksi pienet sävytykset, suoraväri pinnoitteet ja värin kevyet kirkastukset tai tasoitukset, nämä ovat aivan mahdollisia toteuttaa myös ilman ammattilaisen pätevyyttä.

Suoraväreillä saat kaunista kiiltoa ja viimeisteltyjä vivahteita vaaleallesi, esim. pastellivivahteet, korallit, roseet, rosegold, pronssi, viileät vaaleat, helmiäisen sävyt, persikan tai vaikkapa mintun vihreät sävyt saat ylläpidettyä kotikonstein helposti käyttämällä suoravärejä. Sävyä on hyvä huoltaa kotona tarpeen ja pesu-tottumusten sekä hiusten kunnon mukaan kerran viikossa tai muutamien viikkojen välein. Tämä on nopea ja turvallinen tapa sävyttää ja kiillottaa vaaleita hiuksia. Suoravärillä voit mennä vikaan vain valitsemalla liian intensiivisen vivahteen, mutta koska suoraväri haalistuu pesemällä tai viimeistään kevyellä irrotuksella ammattilaisen luona, ei liian intensiivisestä sävy valinnasta tule onneksi pitkää murhetta. 

Syväpuhdistavalla shampoolla peseminen tai erilaiset syväpuhdistus hoidot irrottavat suoraväriä hiusista, joten niitä käyttämällä pystyt haalistamaan vaikkapa liian intensiivisen pinkin suoravärin pehmeän pastelliseksi. Samalla saat puhdistettua vaaleista hiuksistasi muitakin epäpuhtauksia kuten mineraaleja ja metalleja. Epäpuhtaudet aiheuttavat erityisesti vaaleiden, huokoisten hiusten värjäämiseen moniakin haasteita, esimerkiksi hiusten vihertäminen, hiusten haurastuminen ja kiillottomuus ja koska minerallit ovat käytännössä kiveä se saa hiuksen tuntumaan jäykältä ja vaikeasti käsiteltävältä. Epäpuhtaudet saattavat aiheuttaa värjäreille yllätyksiä lopputuloksessa koska epäpuhtaudet saattavat vaikuttaa hiusväreissä tapahtuvaan kemialliseen reaktioon. Suoravärit ovat turvallisia käyttää myös siksi että epäpuhtaudet eivät juurikaan vaikuta suoravärien toimintaan tai muuta lopputuloksen sävyä, kuten ”oikeiden” värituotteiden kanssa voi käydä.

Color Mask tyyppiset sävyttävät hiusnaamiot hoitavat hiuksiasi ja suoraväri (ei vaurioita hiusta!)  tarttuu samalla hiuksen pintaan ja antaa vanhallekin blondillle vastavärjätyn hiuksen kiillon ja vivahteen. Saat siis hoidon ja sävyn samalla. Nämä ovat loistavia tuotteita freesaamaan väriä kampaaja käyntien välissä ennen kuin tyvi alkaa taas vaatia ammattilaisen erityishuomiota. Voit kirkastaa sävyäsi, taittaa lämpöä viileämmäksi vaaleaksi tai vaikka caramellin sävyiseksi ja saada hiuksesi näyttämään upeilta koko matkan takaisin kampaajan penkkiin.

Ei ole pakko kärsiä huonoista hiusväri päivistä, vaan voit oikeilla tuotteilla ja oikeilla vinkeillä saada hiusvärisi näyttämään upealta jokaisessa värisi vaiheessa, aina vasta-värjätystä upeudesta sinne tyvi kasvun viimeisille senttimetreille saakka, ennen uusinta kierrosta. 

Vaaleissa hiuksissa usein suurimmat haasteet ovat liiallinen keltaisuus, epätasaisuus tai hiuksen liian huono kunto ja katkeilu, ja kaikkiin näihin tapauksiin erityisesti hoitavat, sävyttävät tuotteet ovat toimivimpia. 

 Hiusväreissä nimikkeet kuten kestoväri ja kevytväri antavat usein hieman virheellisen kuvan tuotteen toiminnasta harrastelija-värjärille. Nimitys kestoväri ei yllättävästi käytännössä tarkoita sitä, että tämä hiusväri kestäisi sen paremmin kuin kevytvärikään vaalennetussa hiuksessa, vaan värin ‘tarttumiseen’ ja kestoon vaikuttaa paljon enemmän hiuksen kunto, huokoisuus, epä-taisaisuus (tai tasaisuus) ja vanhat värit kuin väripaketin tekstin merkinnät kestävyydestä. Kestoväri on monesti turhankin tehokas väri vaalennetun hiuksen värjäämiseen ja saattaa viedä sinua jopa kauemmas kauniista kiiltävistä hiuksista. Kun värjätään luonnontilassa olevaan, käsittelemätöntä hiusta voi paketin kesto taulukkoa tutkia jo realistisemmin odotuksin. Hauraaseen, vaalennettuun hiukseen riittää monesti sävyttävät hoitoaineet tai jopa sävyttävät shampoot ja miedommat hiusvärit. Suoravärit ja sävyttävät hoitoaineet eivät vaalenna hiuksia vaan lisäävät niihin vivahdetta ja vaaleammaksi hiuksia värjätään hiusväreillä.

Mietoja ja/tai hoitavia sävytteitä käyttämällä saat samalla parannetua hiustesi kuntoa ja pintakiiltoa, kun taas turhan voimakkaat värit vievät hiusta aina vaan huonompaan kuntoon, jolloin lopputuloksetkaan eivät ole niin kauniita eivätkä värit pysy kovin hyvin jos hius on liian vaurioitunut. Ammattilaisille tämä on selkeää, he työskentelevät värien kanssa päivittäin ja ymmärtävät hiuksen rakenteesta ja käyttämistään väri tuotteista sekä yleisesti väriopista ja värjäämisen lainalaisuuksista, kemiasta, valon merkityksestä väreihin ja monista muista, hyvinkin paljon ymmärrystä vaativista, oman alansa ammatti-edellytyksistä.

Kuva: Paul Mitchell

No Yellow

Aina kun hiuksen väriä vaalennetaan nostaa  se monille epämieluisa keltainen päätään. Hiuksista täytyy vaalentaa kaikki ‘piilo-punapigmentti’ eli hiuksen luonnollinen pigmentti pois, mikäli haaveissa on puhtaan vaaleat sävyt tai viileät vivahteet. Ammattilaiselle ei pitäisi tulla yllätyksenä ’piilo-punapigmenttisi’, koska lämpimät sävyt kaivautuvat esiin jokaisella kenen hiuksia vaalennetaan. Lämmön määrä vaihtelee yksilökohtaisesti tiettyjä lainalaisuuksia myötäillen. Jokainen kerta kun hiuksia vaalennetaan ne kulkevat saman polun punertavien sävyjen läpi oranssiin ja sen läpi keltaiseen ja kun matka on keltaisuuden kevyimmässä päässä ovat hiukset tarpeeksi vaaleat viileille vivahteille. 

Luonnostaan vaaleista hiuksista ei ole niin pitkä matka bondiksi kuin tummista, joten kotikirkastuksetkin onnistuvat suuremmalla todennäköisyydellä. Mitä tummempi-hiuksinen olet, sitä varmemmin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, ja silloinkin taidokkaan ja asiansa osaavan tekijän.

Kevyttä keltaisuutta ja lämpöä hiuksista on helppo taittaa esim. pigmenttiä sisältävillä pesu- ja hoito-tuotteilla. 

You can do it

Kotona hiusten vaalentaminen onnistuu silloin parhaiten kun omat hiuksesi ovat jo valmiiksi melko vaaleat luonnostaan. Silloin voit käyttää vaalentavia värejä ja värissä riittää teho saamaan hiuksesi vaaleaksi. Vaalentavat värit ovat paljon miedompia kuin vaalennusaineet eivätkä rasita hiusta läheskään yhtä paljon, joten ne ovat kotivärjärille turvallisempi valinta. Vaalennusaineet ovat todella tehokkaita ja voivat pahimmillaan saada hiukset jopa katkeamaan, joten ne kannattaa jättää ammatttilaisille tai käyttää tiedostean liikuvansa riskialueella, omalla vastuulla. 

Vaalennusväri on  yhtä tehokas riippumatta siitä, kuinka tummiin tai vaaleisiin hiuksiin se laitetaan. Tummia hiuksiin jaksaa vaalentava väri nostaa vain hieman vaaleammaksi ja vaaleat hiukset vaalenevat selkeämmin. Jo valmiiksi vaaleammmat pääsevät helpommin nauttimaan blondiudesta kun taas vahvempaa vaalennusta kaipaavat tummemmat hiukset vaativat useamman vaalennuksen päästäkseen samoihin kirkkauksiin. Tälläiset erot näkyvät usein myös silloin kun hiuksesi ovat luonnostaan kasvoja vasten vaaleammat kuin niskasta, mihin aurinkokaan ei osu. Väri kirkastaa joka kohtaa yhtä paljon, jolloin niskaan jää tummuutta ja keltaisuutta ja kasvoja vasten olevat hennot hiukset voivat olla hyvinkin valkeat. Kotona on haastava ennakoida juuri oikeat sävyt tai pystyä levittämään värit riittävän tarkasti, mutta  ammattilaiset osaavat kyllä kokata erilaisiin kohtiin erilaiset reseptit ja tasoittaa tilanteen. 

Haaveissa vainko oot mun? 

Ammattilaisen penkkiin kannattaa varata aika konsultaatioon tai vaikkapa ihanaan tehohoitoon, hierontaan ja trimmaukseen, jonka aikana ehtii hyvin keskustella omista haaveista ja ajatuksista hiusvärin suhteen. Samalla pääset tutustumaan ja tunnustelemaan olisiko hän sopiva henkilö toteuttamaan suunnitelmasi ja löytyykö yhteinen hyvä sävel. Keskustelu, tai paremminkin sen puute onkin usein usein syy epäonnistuneille hiuksille, joten mitä paremmin kampaajasi ymmärtää toiveesi ja mitä avoimemmin otat vastaan ammattilaisen ehdotukset ja ohjeet, sitä varmemmin olette molemmat onnellisia lopputuloksesta.
Kuvat ovat loistava apu varmistaaksesi, että kampaajasi ymmärtää mitä sinä näet sielusi silmin kun kerrot hunajan vaaleista haaveistasi. Kuva ovat kuitenkin juurikin se, kuva jonkun muun ihmisen hiuksista jollain tietyllä hetkellä, tietyssä valossa ja mahdollisesti tietyillä filttereillä säädettynä. Seuraavassa hetkessä, seuraavalla valon muutoksella tai muutaman pesun jälkeen kuvan hiukset, jos me näkisimme myös sen, ovat jo hieman eri sävyiset kuin aikaisemmin. 

Tämän päivän kampaajat mainostavat somessa, kuten ’kaikki’ muutkin, instagram, facebook ja pinterest ovat täynnä upeita hiuksia joten pienellä tutkimisella löydät itsellesi juuri sopivan hius-parisuhteen, ellet ole niitä onnekkaita jotka ovat jo sen oikean löytäneet.

Ihanaa, että olet jo löytänyt meidät, @nordichairhouse  

         -Haircare with a heart- 🙂