Katkeilevat hiukset ovat ärsyttävä vaiva, joka on onneksi kohtalaisen helppo korjata. Siispä jos sinun hiukset katkeilee, niin tästä artikkelista saat selville, kuinka pystyt saamaan katkeilevat hiukset kuntoon!

Paljastetaan jo tässä vaiheessa, että paras keino on hoitaa hiuksiasi juuri hiuksillesi soveltuvilla hiustuotteilla. Löydät sinulle sopivat hiustuotteet artikkelin keskivaiheilta.

Tiivistys: Mistä kuivat ja katkeilevat hiukset johtuvat?

 • Hiusten katkeilun syy on usein hiusten kuivuudessa
 • Kuivat hiukset johtuvat puolestaan usein siitä, että hiukset ovat vaurioituneet, jolloin kosteus ikään kuin karkaa hiuksista
 • Siksi tärkeintä on korjata ensin hiusten vauriot ja tarjota hiuksille kosteutta laadukkailla hiustuotteilla
 • Mielestämme ylivoimaisesti paras katkeilevien hiusten shampoo on Olaplex No. 4 -shampoo, koska Olaplex kosteuttaa JA korjaa hiusten vaurioita molekyylitasolla
 • Paras katkeilevien hiusten hoito taas on Olaplex No. 5 -hoitoaine samasta syystä kuin yllä
 • Jos sinulla on hyvin kuivat ja katkeilevat hiukset, kannattaa aloittaa hiusten vaurioiden korjaaminen Olaplex-TRIO -tuotepaketilla, jonka käytöstä löydät vinkkejä täältä.

👉 ALEKOODI: saat 10% alennuksen kaikista tuotteista koodilla BR9CK6UE

Millaiset katkeilevat hiukset ovat?

Katkeilevat hiukset ovat aina hieman tulkinnanvarainen asia. Toiselle muutamien hiuksien katkeaminen on katastrofi ja toiselle arkipäivää. Fakta on tietty se, että meidän kaikkien hiukset katkeilee. Mutta missä menee raja, jolloin hiukset lasketaan katkeileviksi ja vaurioituneiksi hiuksiksi?

Kaikkia vaurioituneita ja katkeilevia hiuksia yhdistää yleensä jonkinlainen kuivuus. Kuivat hiukset ovatkin monen hiusongelman ”juurisyy”. Kun hiuksesi ovat kuivat ja katkeilevat, niin ne tuntuvat usein karheilta ja ovat menettäneet luonnollista kiiltoaan. Lisäksi katkeilevat hiukset takkuuntuvat helposti, jakautuvat kaksihaaraisiin ja luovat pörröisten hiusten vaikutelman. 

Terveessä ja elivoimaisessa hiuksessa on luonnollista kiiltoa ja ne tuntuvat tasaisilta ja sileiltä. Yleensä katkeilevat hiukset ovat tällaisten hiusten vastakohta, eli kuivat, hauraat, ohuet, pörröiset, takkuiset tai kiillottomat.

Jos katkeilun lisäksi koet, että hiuksiasi lähtee normaalia enemmän, niin lue artikkelimme hiustenlähdöstä ja kaljuuntimisesta. Katkeilevat hiukset eivät kuitenkaan itsessään liity mitenkään hiustenlähtöön 🙂

📣 Ainiin! Tilaa uutiskirjeemme niin saat -10% alennuksen heti seuraavasta ostoksestasi. Lisäksi saat paljon hyviä tarjouksia ja kivoja yllätyksiä tulevaisuudessa 😊

Miksi hiukset katkeilee?

Katkeilevat hiukset johtuvat yleensä siitä, että hiustesi pintakerros on vaurioitunut. Kun hiustesi pintakerros on vaurioitunut, niin hiuksesi luovuttavat niiden luontaista kosteutta. Voit ajatella tuon ikään kuin niin, että ämpärissä olisi reikiä, joista vesi vuotaa ulos. Ja kun vettä vuotaa ämpäristä riittävän pitkään, niin ämpäri kuivuu. 

Samoin käy hiuksillesi, jos niiden pintakerros on vaurioitunut. Kun hiuksen pintakerros vaurioituu, ne luovuttavat kosteutta, jolloin hius kuivuu. Ja mitä tapahtuu kuivalle hiukselle…? Kuiva hius katkeilee huomattavasti helpommin! Samalla tapaa kuin kuiva spagetti napsahtaa hetkessä poikki, niin keitettyä ja kosteaa spagettia ei saa katki kuin painamalla sitä vaikkapa haarukalla.

Hiusten katkeilun syy on siis usein hiusten kuivuudessa, mutta kuivumiseen johtaneita syitä voi olla useita. Näistä myöhemmin lisää.

Välillä voi käydä niin, että vain päällimmäiset hiukset katkeilevat. Tämä on hyvin tyypillistä, sillä päällimmäiset hiukset ovat kaikista alttiimpia rasitukselle. Ne ottavat vastaan auringon, pipot ja muut päähineet, tyynyn, näpräämisen, saunan kovimmat lämpötilat jne. Päällimmäisten hiusten katkeilu korjataan samalla tapaa kuin minkä tahansa hiusten katkeilu, eli korjaamalla vauriot ja tarjoamalla hiukselle kosteutta.

Hiusten kosteus on siis yksi tärkeimmistä asioista, jos haluat katkeilevat hiukset kuntoon. Oikeanlaiset hiustuotteet ovat tärkein yksittäinen tekijä hiusten oikeanlaisen kosteustasapainon kannalta. Pelkkä kosteuttaminen ei kuitenkaan riitä, mikäli hiusten pintakerros on yhä rikki. Eihän ämpärikään pysy täynnä vettä, jos siinä on reikiä.

Siispä lähdetään selvittämään seuraavaksi, miksi hiusten pintakerros vaurioituu. Se on avainasemassa, jotta katkeilevat hiukset jäävät historiaan!

Miksi hiusten pintakerros vaurioituu? Ja miten voit estää uusien vaurioiden syntymisen?

Hiusten pintakerros voi vaurioitua useasta eri syystä. Kolme yleisintä syytä ovat kuitenkin hiusten kemiallinen käsittely, eli esimerkiksi vaalennus, liiallinen lämpöraudan käyttö tai liiallinen mekaaninen käsittely, eli esimerkiksi voimakas harjaaminen pesun jälkeen. Käydään jokaista seuraavaksi tarkemmin läpi.

1. Kemialliset käsittelyt (esim. vaalennukset) aiheuttavat katkeilevia hiuksia

Erityisesti hiusten vaalennus on hiuksillesi hyvin raskas toimenpide. Vaalennus rikkoo hiusten pintakerrosta, jotta väri pääsee tunkeutumaan hiustesi sisään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi käydä vaalentamassa hiuksiasi. Sinun kannattaa vain olla maltillisempi kuinka usein käyt värjäämässä hiuksiasi. Suosittelemme myös käyttämään esimerkiksi Olaplex Trioa hiusten vaalennuksen jälkeen tai vähintään Olaplex No 3. -tehohoitoa. Olaplexin tuotteet korjaavat tehokkaasti hiuksiin syntyneitä vaurioita mikrotasolla erityisesti vaalennuksen jälkeen. Lisää Olaplexin uskomattomasta tehosta voit lukea täältä.

Muista myös se, että mitä paremmin pidät hiuksistasi huolta, sen paremmin ne kestävät rankkoja kemiallisia käsittelyjä, kuten hiusten vaalennusta. Vaalennuksista ei siis tarvitse luopua, mutta on tärkeää, että pidät hiuksistasi hyvää huolta. Sopivat hiustuotteet tällaisiin tilanteisiin löydät alempaa tätä artikkelia!

2. Liiallinen lämpöraudan käyttö ja muu lämpökäsittely johtaa hiusten katkeiluun

Tiesitkin varmasti jo sen, että liiallinen lämpökäsittely ei ole hiuksille koskaan hyväksi. Jos käytät liikaa lämpölaitteita, niin paraskaan lämpösuoja ei estä hiuksiasi vaurioitumiselta ja katkeilulta. Tilanne on tietty vielä heikompi, jos lämpösuojan käyttäminen on unohtunut kokonaan. Älä siis käytä lämpölaitteita päivittäin, vaan maksimissaan esimerkiksi 1–4 kertaa viikossa ja vain silloin, kun koet sen pakolliseksi. Ja muista lämpösuoja, äläkä sauno liian pitkiä aikoja varsinkaan kuivilla hiuksilla!

Tässä yksi erinomainen lämpösuoja, jolla suojaat hiuksesi ja vähennät niiden katkeilua. Käytä lämpösuojaa kuiviin hiuksiin ennen kuin kohdistat hiuksiisi lämpöä.

Jos tykkäät käyttää suoristusrautaa paljon, niin suosittelemme sinua kokeilemaan ghd:n suoristusrautoja, koska ne toimivat huomattavasti matalammilla lämpötiloilla. Tällöin hiuksesi altistuvat pienemmille kuumuuksille.

Vältä myös täysin märkien hiusten kuivaamista hiustenkuivaajalla. Anna hiustesi kuivua ensin vaikkapa pyyhkeen alla ja kuivaa vasta pyyhekuivia hiuksia. Litimärät hiukset katkeilevat selvästi helpommin verrattuna pyyhekuiviin hiuksiin, kun käytät fööniä. Älä myöskään ”heiluttele ja hulmuttele” hiuksiasi föönillä kuivaksi, vaan kuivaa hiukset rauhallisilla liikkeillä. Tällöin vältät hiusten ylimääräisen takkuuntumisen!

3. Liiallinen mekaaninen käsittely (esim. voimakas harjaus pesun jälkeen)

Mekaaninen käsittely tarkoittaa yksinkertaisesti kaikkea ”ylimääräistä” hiukseen kohdistuvaa kosketusta. Sitä ovat hiusten harominen käsillä, kuivaaminen pyyhkeellä ja hiusten harjaaminen. Hiuksesi kohtaavat päivittäin mekaanista käsittelyä, eikä siltä voi välttyä kukaan. Voit kuitenkin välttää liiallista mekaanista käsittelyä erityisesti niin, ettet ”näprää” hiuksiasi väärään aikaan. 

Tässä muutama vinkki, joilla vältät katkeilevat hiukset mekaanisen käsittelyn yhteydessä.

Älä harjaa hiuksiasi, kun ne ovat märät.

Monella on sellainen tapa, että hiuksia on kiva harjata kun ne ovat märät. Hiukset ovat märkinä kuitenkin hyvin hauraat ja heikot, minkä takia kannattaa jättää hiusten harjaaminen myöhemmäksi, kunnes hiuksesi ovat kuivat. 

Kun kuivaat pyyhkeellä, painele – älä hankaa

Paras tapa kuivata hiukset pyyhkeen avulla, on painella hiukset kuiviksi. Hankaaminen ja pörröttäminen on takuulla paljon nopeampi tyyli saada hiuksesi kuiviksi, mutta se on hiuksillesi raskasta, jolloin hiukset katkeilee.  

4. Vääränlaiset hiustuotteet ja niiden liiallinen käyttö

Jos sinulla on katkeilevat hiukset, niin käytät todennäköisesti vääränlaista shampoota ja hoitoainetta. Olet ehkä myös jättänyt syvähoidon kokonaan väliin. Vääränlaiset hiustuotteet kuivattavat hiusta ja saavat sen vaurioitumaan. Tällöin hius kuivaa entistä enemmän. 

Itseasiassa todella moni hiusongelma selviää vain vaihtamalla shampoo ja hoitoaine paremmin sinun hiuksillesi sopivaksi. Tällöin hiuksistasi tulee kiiltävämmät, kosteammat, helpommin käsiteltävät ja ennen kaikkea vahvemmat! Vahvat hiukset eivät katkeile läheskään yhtä helposti kuin ohuet, kuivat ja hauraat hiukset.

Laadukkaissa ja sinulle sopivissa hiustuotteissa on paljon suurempia määriä hiuksiasi vahvistavia öljyjä, vitamiineja ja proteiineja, jotka tekevät hiuksillesi hyvää. Eli vaikka ainesosaluettelo olisi kohtuu samanlainen kahdessa eri tuotteessa, niin niiden sisältämien vaikuttavien aineiden osuudet ovat täysin erilaiset. Voit verrata sitä siihen, että laadukas hiustuote on kuin suoraan hedelmästä tuorepuristettua mehua ja ei-laadukas tuote mehutiivistettä. Molemmat ovat mehua, mutta kumpi niistä on terveellisempää ja ravinteikkaampaa?

Seuraavaksi tulee tämän artikkelin kaikista tärkein osuus.

Katkeilevat hiukset kuntoon oikeilla hiustuotteilla – Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Nyt tarkkana! 

Nimittäin katkeilevat hiukset voidaan jakaa käytännössä aina kahteen eri ryhmään hiusten katkeilun aiheuttavan juurisyyn perusteella. Eli ennen kuin teet katkeileville hiuksille minkäänlaisia hoitoja, niin sinun tulee olla selvillä, kumpaan seuraavista ryhmistä kuulut. Molempien ryhmien hiuksia hoidetaan nimittäin täysin erilailla, eivätkä samat vinkit päde ryhmien välillä. Jos nappaat mukaasi väärät vinkit, joudut todennäköisesti pettymään, koska katkeilevat hiukset eivät tulleetkaan kuntoon.

Katkeilevat hiukset jakautuvat siis kahteen eri ryhmään.

 1. Luonnostaan kuiviin ja katkeileviin hiuksiin
 2. Kemiallisesti käsiteltyihin katkeileviin hiuksiin

Kuulut ryhmään 1, jos et ole käsitellyt hiuksiasi kemiallisesti paljoakaan (esimerkiksi vaalentanut niitä). Silti hiuksesi tuntuvat kuivilta, karheilta ja elottomilta. Tällöin sinulla on luonnostaan kuivat hiukset, joiden korjaaminen on kohtalaisen helppoa 🙂 Hiuksesi tarvitsevat vain paljon kosteutta, öljyjä ja hoitoa! 

Kuulut ryhmään 2, jos olet vaalentanut hiuksiasi ja värjännyt niitä usein. Tällöin hiusten kosteutus ei ole se kaikista tärkein asia, vaan hiuksesi huutavat ravintoaineita, joita hiuksesi ovat menettäneet vaalennusten yhteydessä. Tällöin sinun tulee valita sellainen shampoo ja hoitoaine, josta hiuksesi saavat paljon proteiineja korjatakseen itseään! Eli kohtalaisen helppo homma tämäkin 🙂

Muista, että kuuluit sitten kumpaan ryhmään tahansa, niin katkeilevat hiukset vaativat aina hellää huolenpitoa. Tärkeintä on pitkäjänteinen työ, jotta uusi hius kasvaa terveenä alusta asti, jolloin ne säilyvät kauniin kiiltävinä myös latvoihin saakka! Terveen ja hyvinvoivan hiuspohjan merkitystä ei voi korostaa, koska terveestä hiuspohjasta kasvaa terveitä hiuksia.

1. Parhaat tuotteet, jos sinulla on luonnostaan kuivat ja katkeilevat hiukset

Jos et ole käsitellyt hiuksiasi kemiallisesti, eli esimerkiksi vaalentanut hiuksiasi usein ja hiuksesi katkeilevat silti, niin silloin nämä tuotteet ovat sinulle.

Mikäli hiuksesi ovat siis luonnostaan kuivat ja katkeilevat, niin silloin tarvitset hiuksiisi paljon kosteutta ja öljyjä, jotka sitovat kosteuden hiuksiisi.

Luxe Oil -tuoteperhe on sinulle täydellinen valinta.

Luxe Oil -tuoteperhe sisältää argan-, manteli- ja jojobaöljyjäSopii kaikille hiustyypeille. Öljyt korjaavat hiusten rakennetta, antavat pitkäkestoista sileyttä ja suojaa hiuksillesi kuivumiselta. Saat hiuksiisi öljyjen ansiosta myös huikaisevan kiillon.

 • arganöljy ravitsee ja pehmentää hiuksiasi
 • manteliöljy kiillottaa ja hoitaa hiuksiasi
 • jojobaöljy antaa hiuksillesi suojaa ja kosteutta

Kolmen öljyn yhdistelmä suojaa hiustesi keratiinirakennetta ja uudistaa hiuksiasi sisältä että ulkoa. Lopputuloksena on ihanan sileät ja terveet hiukset.

Psst… Paketoimme tämän myös Trio-paketiksi, jolloin säästät -5 % 🙂

2. Parhaat tuotteet, jos sinulla on kemiallisesti käsitellyt ja katkeilevat hiukset

Jos hiuksesi ovat kemiallisesti käsitellyt, eli usein vaalennetut tai jos sinulla on permanentti, niin silloin hiuksesi huutavat proteiineja, jotka vahvistavat hiuksiasi. Proteiinit ovat ykkösjuttu, joilla saat katkeilevat hiukset kuntoon.

Suosittelemme sen vuoksi K18 hoidon tekemistä, sekä Olaplexin tuotesarjaa, kuten Olaplexin Trioa tai vähintään No. 3 -tehohoitoa! Katso täältä ohjeet, kuinka Olaplex-hoito tehdään kotona!

Oikeanlaisten tuotteiden valinta on siis äärimmäisen tärkeää, koska usein katkeileville hiuksille suositellaan vain kosteuttavia tuotteita. Jos hiustesi katkeilu johtuu kemiallisista käsittelyistä, niin et saa kovinkaan suurta hyötyä, koska hiuksesi tarvitsevat proteiineja. Ja sama päinvastoin!

Muutama lisävinkki, jotka auttavat katkeileviin hiuksiin

Oikeanlaiset hiustuotteet ovat kaikkein tärkein asia, joilla saat katkeilevat hiukset kuntoon. Tässä kuitenkin muutama lisävinkki, joista on takuulla hyötyä, kun haluat ottaa kaikki keinot käyttöön hiustesi katkeilun estämiseksi!

1. Käytä silkkistä tyynyliina

Tyynyliinat ovat usein puuvillaa, mikä aiheuttaa öisin kohtalaisen paljon hankausta ja kitkaa hiuksiisi. Se tekee hiuksistasi paitsi alttiimmat katkeilulle, myös sähköiset. Sähköisyys yhdistettynä hiusten katkeiluun ei ole kiva juttu, minkä takia silkkinen tyynyliina voi olla kokeilemisen arvoinen keinoa. Silkki on huomattavasti liukkaampaa materiaalia kuin puuvilla, joten se aiheuttaa vähemmän hankausta ja rasitusta hiuksillesi!

2. Käy kampaajalla riittävän usein

Vaikka kaksihaaraisten leikkaaminen ei suoranaisesti ratkaise ongelmaa katkeilevista hiuksista, niin se saa katkeilevat hiukset näyttämään selvästi sileämmiltä ja kiiltävämmiltä. Hyvä rytmi leikkuuttaa kaksihaaraiset on n. 6–8 viikon välein.

3. Monipuolinen ruokavalio

Hiuksesi tarvitsevat lukuisia ravintoaineita pysyäkseen terveinä. Proteiini on näistä ravintoaineista yksi tärkeimmistä, sillä hiuksesi ovat suurimmilta osin proteiineja. Kun syöt monipuolisesti, varmistat riittävän proteiinin ja terveellisten rasvojen saannin, syöt paljon värikkäitä kasviksia ja juot paljon vettä, niin hiuksesi saavat kaikki tarvittavat ravintoaineet. Et tarvitse lisäravinteita tai muita vastaavia saavuttaaksesi terveet ja elinvoimaiset hiukset.

Yhteenveto – miten saada katkeilevat hiukset vahvoiksi

Jos sinulla on katkeilevat hiukset, niin selvitä ensin, johtuuko hiusten katkeilu siitä, että hiuksesi ovat luonnostaan kuivat vai että niitä on käsitelty kemiallisesti useaan otteeseen.

Se, kumpaan ryhmään hiuksesi kuuluvat, määrittää sinulle parhaiten soveltuvat hiustuotteet.

Oikeat, laadukkaat ja hiuksillesi hyvin soveltuvat hiustuotteet ovat siis avainasemassa, kun haluat katkeilevat hiukset kuntoon!