Kiristääkö kuiva hiuspohja tai tunnetko tarvetta raapia kuivaa päänahkaa aika ajoin? Etsitkö vinkkejä kuivan päänahan hoitoon? Joskus olkapäilläsi saatat nähdä hilsettä, joka varisee hiuspohjasta? Silloin ongelmana on kuiva päänahka, eli kuiva hiuspohja. Aivan kuten kasvojemme iho, niin myös hiusten alla oleva iho saattaa tarvita erityistä hoitoa ja huolenpitoa. Jotkut ihmiset eivät ikinä rasvaa ihoaan, kun taas toiset eivät voi kuvitellakaan olevansa ilman kasvorasvaa suihkun jälkeen. Hiuspohja on oikeastaan kasvojen ihon jatke. Silti jostain syystä hiuspohja jää helposti hoitamatta tai sitä hoidetaan turhan liian voimakkain ottein.

Useimmiten pienillä yksinkertaisilla muutoksilla saat hiuspohjasi voimaan paremmin, jolloin voit sanoa hyvästi kuivalle päänahalle. Opit nyt tärkeää tietoa siitä kuinka tärkeä terve hiuspohja on ja miten voit hoitaa kuivaa päänahkaa.

Tutustu tuotteisiin, joiden avulla kuiva päänahka ja hiuspohja tulevat kuntoon:

Terveet hiukset vaativat puhtaan kasvualustan – kuiva hiuspohja ei ole sellainen

Meillä kasvaa tuhansia hiuksia. Hiuksia irtoaa kymmeniä ja satoja päivän aikaan ja uusiutuminen on todella reipas tahtista. Hiukset kasvavat hiustupesta ja hiustuppi toimii hiusten kotipesänä ja kasvualustana. Tänne hiustuppeen virtaa verenkierron myötä ravinteita, joka on jokaisen terveen hiuksen rakennusainetta. On kuitenkin yhtä tärkeää se, että hiukset saavat kasvaa puhtaalla alustalla.

Joskus kohtaamme ongelman, että hiuspohja kiristyy eli kuivuu tai vastaavasti se tuottaa liikaa talia eli tukkiintuu. Kuvittele sama tilanne kasvojen ihon kanssa. Kuiva iho tarvitsee kosteutta sekä kuorintaa ja rasvainen iho tasapainoa kosteutukseen ja puhdistusta. Molemmista ongelmista syntyy hiuspohjaan ikäviä tuntemuksia sekä kosmeettista haittaa. Tällä kosmeettisella haitalla tarkoitan hilsettä, joka on itseasiassa joskus hieman väärin ymmärretty termi.

Välillä hiuspohjan terveys on suurin syy hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen.

Hilse ja sen eri muodot sekä kuivaan päänahkaan sopivat shampoot

Kuivan hiuspohjan valkoinen pölyävä hilse ei ole sitä hilsettä, johon välttämättä tarvitset hilse-shampoon sekä hoitonesteen. Kuivassa hiuspohjassa esiintyvä hilseily on kuollutta ihosolukkoa, joka johtuu KUIVUUDESTA, ja tällöin sinun tulisi kosteuttaa hiuspohjaa rauhoittavilla tuotteilla. Kun ongelmasi on hiuspohjan ärtyminen tai kuivuuden tunne, niin silloin paras valinta shampooksi on mieto ja tasapainottava shampoo, esimerkiksi Wellan Balance Scalp. Tämän shampoon pH- arvo on lähellä ihon omaa pH- arvoa, joten se ei ärsytä ihoa. Tällainen kuivan päänahan shampoo sopii päivittäiseen käyttöön kaikille, myös todella kuivaan päänahkaan.

Mikäli koet, että hilseily on todella voimakasta ja pölisevää, niin tehokkaampana vaihtoehtona suosittelen Wella Clear Scalp shampoota, joka on suunniteltu poistamaan hilsettä. Tätä shampoota voisi ajatella kuurina alkuun, jotta saa hilseilyn kuriin, ja sen jälkeen siirtyminen rauhoittavaan Balance Scalp -shampooseen.

Hilse vai kuiva päänahka?

On myös toisen tyyppistä hilsettä, jota tavataan löytää hiuspohjasta. Tämä hilse on väriltään kellertävää, se on rasvaisempaa, ja sitä löytyy usein kerääntyneenä alueittain. Tämä hilse on useimmiten merkkinä seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta. Tällaisessa tapauksessa hiuspohjassa voi olla tulehdus. Tulehdus kiihdyttää hiuspohjan uusiutumista ja tuottaa hilsettä. Kellertävä hilse taas ruokkii bakteereja ja kierre on valmis.

Kun hilsettä kerääntyy laattamaisesti isoille alueille, niin se johtuu siitä että, iho uusiutuu hiuspohjassa nopeaa tahtia. Se uusiutuu niin nopeasti, ettei hiuspohja ehdi tuottamaan tarpeeksi keramideja, jotka taas auttavat hiuspohjan kosteustasapainoa pysymään stabiilina.

Näin ollen liian nopeasti uusiutuva iho hiuspohjassa voi saada myös kosteustasapainon järkkymään. Silloin rasvainen hiuspohja voi myös tuntua ärtyneeltä sekä kuivalta. Mikäli hiuspohja ei ole ärtynyt punaiseksi niin suosittelen kokeilemaan hilseen kuorintaan tehokasta, mutta rakeetonta Wella Professionals Shampeeling -kuorivaa shampoota. Tämä entsyymipohjainen kuoriva shampoo levitetään jakaus jakaukselta hiuspohjaan ja hierotaan sinne kevyin pyörivin liikkein. Voit käyttää Shampeeling- kuorintaa kuurina (esim. 3-5 päivän ajan) ja palata sen jälkeen Balance Scalp shampoon käyttöön.

Tärkeää on pestä hilseilevää hiuspohjaa päivittäin, jotta saat pestyä epäpuhtaudet iholta pois. Wellan Shampeeling on kätevä käyttää ja se on mukava lisä ihan tavalliseen oireettomaan hiuspohjaankin silloin tällöin käytettynä ehkäisemään hilseen muodostumista.

Kuivan hiuspohjan hoitoaineet ja seerumit

Yhtä tärkeää kuin shampoo ja pesuaineet hiuspohjalle, on myös sen hoito sekä kosteutus erilaisin seerumein. Kuiva päänahka janoaa kosteutta ja tasapainotusta esimerkiksi kuorivan shampoon jälkeen. Wella System Professional Balance Scalp -hiusnaamio levitetään pestyihin pyyhekuiviin hiuksiin ja sen annetaan vaikuttaa 5 minuuttia. Samalla kun se syväkosteuttaa hiuspohjaasi, se myös rauhoittaa ihoa sen Dermacalm Complex- yhdistelmän ansiosta. Tämänkaltainen hoitonaamio on hyvä laittaa aina kuorivan shampoon jälkeen.

Kun olet pessyt ja hoitanut hiuksesi voit käyttää vielä Wellan System Professional Balance Scalp Lotion– hiusvettä, joka jätetään hiuspohjaan. Tämä hiusvesi sisältää neutraalin pH- tasapainon, joten se auttaa ihon ihanteellista olomuotoa pysymään normaalina. Balance Sculp Lotion ei sisällä lainkaan alkoholia, joka saattaa kuivattaa jo ennestään kuivaa hiuspohjaa lisää.

Miten ehkäistä hiuspohjan ärsytystä ja kuivaa päänahkaa?

Käyttämällä hyviä hiustuotteita pystyt tietenkin vaikuttamaan hiuspohjan kuntoon oleellisesti. Monet hyvät tuotteet, jotka ovat suunniteltu kuivan hiuspohjan hoitoon sisältävät iholle ystävällisen pH- tason. Tällaisia tuotteita käyttämällä saat iholle ihanteellisen tasapainon ja näin ollen vähennät ärsytystä.

Suurimalla osalla ongelma korjaantuu pesukertoja lisäämällä oikealla tuotteella. Sillä monesti hilseilyn ja ärtyneisyyden taustalla on hiuspohjaan kerääntynyt kuollut ihosolukko, joka muuttuu hilseilyksi ja näin ollen kutiaa. Muista myös antaa hiuspohjasi levätä ja hengittää. Varsinkin pitkähiuksiset saattavat usein kietaista jo pesun jälkeen kosteat hiukset nutturalle ja jatkaa samalla nutturalla seuraavaan pesuun asti. Silloin hiuspohja joutuu olemaan pinteessä eikä saa vapaasti hengittää. Anna siis hiustesi välillä levätä.

Hiusten kiinni pitäminen ei siis koskaan ole huono asia, mutta joskus se voi jättää takaraivon alueen hautumaan ja hilseilyä voi paikallisesti kerääntyä yhteen kohtaan. Silloin kannattaa kiinnittää myös huomiota hiusten pesun aikana siihen, että käyt varmasti joka kohdan läpi hiuspohjassa. Välillä kiireessä tulee herkästi pestyä nopeasti päältä ja hiusrajoilta, mutta takaraivon alue ja niska jää vähemmälle huomiolle.

Voit ottaa arkirutiineihin vaikkapa uudeksi tavaksi hiuspohjan kuorinnan kerran kuukaudessa? Yksi hyvä huomion arvoinen seikka on myös veden juonti. Elimistömme sisältää paljon vettä ja varsinkin talvella tulee helposti juotua vähemmän, koska ilma on kylmä ja emme ehkä hikoile niin paljon.

Kuiva ja kutiseva päänahka voi siis joskus kieliä myös veden puutteesta. Tämä ei kuitenkaan ole tuskin koskaan hilseilyn yksittäinen syy. Monesti hiuspohja saattaa välillä hilseillä ja kiristää, mutta taas toisessa hetkessä se on tasapainossa. Joskus saatat huomata, että jostain tuotteesta voi tulla ärsytystä hiuspohjaan. Joidenkin tuotteiden sisältämät säilöntä-, tai hajusteaineet saattavat ärsyttää herkkää ihoasi. Herkälle iholle loistava valinta on kotimainen Four Reasons No Nothing- tuotesarja. Tämä allergia-, ja astmaliiton hyväksymä sarja on täysin hajusteeton sekä parabeeniton.

Muut hiuspohjan häiriöt

Ihomme on valtavan laaja kokonaisuus ja joskus se ilmoittaa oirehtimalla, että kaikki ei ole kunnossa. Ärtynyt ja kuiva hiuspohja on usein hoidettavissa paikallisilla tuotteilla, mutta joskus tarvitaan tehokkaampaa lääkehoitoa, jotta kuiva päänahka tulee kuntoon. Psoriasis on esimerkiksi sellainen ihon sairaus, joka usein esiintyy läikkämäisenä alueina hiuspohjassa ja hiusrajoilla. Muita mainittavia hiuspohjan häiriöitä on mm.

  • Atooppinen ihottuma eli ekseema
  • Psoriasis
  • Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma
  • Talipunkki

Muita syitä hiuspohjan ärtymiseen voivat olla stressi, vääränlainen ruokavalio tai autoimmuuniset sairaudet. Yleensä ottaen kannattaa lähestyä asiaa kuitenkin ensin testaamalla tihentää hiustenpesukertoja miedolla pesuaineella ja katsoa olisiko siitä toivottua vaikutusta aiheeseen. Mikäli uudet tuotteet ja pesukertojen lisääminen ei auta, niin käynti lääkärillä tai apteekissa varmasti auttaa poistamaan mahdollisten sairauksien poissulkemisen. Yleensä apu löytyy kaikkiin vaivoihin, pitää vaan löytää oikea keino ongelman korjaamiseen.

Tutustu tuotteisiin, joiden avulla kuiva päänahka ja hiuspohja tulevat kuntoon:

One thought on “Kuiva päänahka? Hiuspohja kuntoon näillä tuotteilla!

Comments are closed.