”St. Olavin Hotellissa kietoutuvat yhteen keskiaikainen satumaailma ja nykyaikaiset mukavuudet.”

Näillä sanoilla mainostaa itseään Tallinnan vanhassa kaupungissa, osoitteessa Lai katu 5, sijaitseva hotelli.  Rakennuksen historia ulottuu vuoteen 1437, jolloin varakas porvari Gosshalk Borsteli rakennutti tänne perhelleensä talon. Taloa on toistamiseen rakennettu uudelleen, joten rakennuksen ulkoasu on vuosisatojen aikana muuttunut. Nykyään sijaitsee tässä kauniissa varhais-klassistisessa rakennuksessa Hotelli St. Olav.

Rakennuksen ovat aina omistaneet arvostetuimmat kansalaiset – kauppiaat, raatiherrat, pormestarit, kirkonpalvelijat, sotapäälliköt, paronit sekä valtiomiehet; eri säätyjen ja kansalaisuuksien edustajat.

Mutta miten ihmeessä tämä arvorakennus liittyy Olaplexin tarinaan? – Palaan siihen hetken kuluttua!

Suomalainen Miraculos Oy on perustettu 1997 ja se on suomen suurin ja tuntemattomin kampaamoalan toimija; suurin sekä asiakasmäärissä että liikevaihdossa mitattuna. Kotimaiset brändit KC Professional ja Four Reasons tunnetaan hyvin, mutta yritys itsessään on jäänyt taka-alalle. Kotimaisten huippumerkkien, KC Professional Color MaskFour ReasonsNo NothingBack To The Roots lisäksi Miraculos Oy tuo maahan useita ansainvälisiä huippusarjoja kuten Paul MitchellJoicoamika ja Olaplex.

Taitavien ammattilaisten kampaamoissa, kotimaisen Miraculoksen KC Professional ja Four Reasons Optima -värisarjat edustavat alan uusinta teknologiaa, joilla lukuisten kampaamoiden tyytyväiset asiakkaat voivat nauttia kauniista hiuksistaan ja upeista, valovoimaisen kiiltävistä sävyistä.

***

Takaisin Tallinnaan. Loppukesästä 2014 olin mukana Miraculos Oy:n koulutustiimin, KC Teamin, palaverimatkalla aurinkoisessa naapurimaassamme. Loppukesän lempeät illat hemmottelivat meitä melkein keskieurooppalaisessa tunnelmassa; tai aina keskiaikaisessa.

Seuraava tarina menee muistini mukaan, eikä siis ole ihan tiukkaa faktaa. Muistini saattaa värittää tarinoita hieman vaalenpunaisella twistillä, mutta enivei asiat olivat suurin piirtein näin:

Istuimme siis Tallinnan Wanhan Kaupungin sydämessä, fantastisen Hotel St. Olavin konferenssiosastolla, yhden, pitkän pöydän ympärillä koko koulutustiimi. Jotenkin elokuun helteisessä, seisovassa ilmassa oli jännitettä ja jännitystä. Aistin jonkin suuren mullistuksen ja muutoksen läsnäolon.

Miraculos Oy:n arvostettu vientipäällikkö, Arto, asteli hitain askelin kohti fläppitaulua, piti merkittävän hiljaisen hetken. Hän varmisti saavansa kaikkien läsnäolijoitten huomion määrätietoisella, henkilökohtaisella katsekontaktilla.

Arto aloitti ikimuistoisen hetkensä metallisella, matalalla äänellään:

”Amerikassa, on pitkään kampaamoalalla ja hiustuotealalla toiminut kaveri, jolla on tyylikkäältä kuulostava nimi, Dean Christal. Hänellä on itsellään lukuisia innovaatioita ja patentteja, jotka ovat uudistaneet kampaamoalaa.

Dean Christal oli jo pitkään harmitellut mielessään kemiallisten käsittelyjen aiheuttamia, väistämättömiä happivaurioita hiuksille, jotka eivät ole korjattavissa; ja jotka eivät ole estettävissä. Vaalennukset, hapetevärjäykset, raidoittelut, permanentit, lämpökäsittelyt ja auringon UV-säteily rikkovat pysyvästi hiuksen sisällä olevia rikkisiltoja, jotka ovat ratkaisevassa asemassa pitämässä hiuksen rakenteen ehjänä.

Dean tiesi toki, että maailmassa on lukuisia, korkealaatuisia hoitoaineita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia ja hiuksen tarvitsemia proteiineja. Yksikään niistä ei kuitenkaan korjaa hiuksen sisällä olevia rikkisiltoja. Ja kuten tunnettua, kaikki maailman loistavia hiustenhoitotuotteita myydään täsmälleen samalla lauseella:

Saat hiukset, jotka näyttävät terveiltä ja kiiltäviltä!

Dean alkoi väsymättömästi kysellä neuvoa kaikilta itseään viisaampina pitämiltä ihmisiltä, mutta kaikki vastasivat samalla tavalla. Sorry, Dean, ajatuksesi ovat mahdottomia. Ei hiuksen rikkisiltoja voi korjata. Kun ne ovat rikki, niin ne ovat rikki!

Dean jatkoi peräänantamattomasti ja kuuli, että Floridan Santa Barbarassa toimii Hawker Instituutti, jonka johtajana on materiaalitieteiden tohtori Craig J. Hawker. Craig J. Hawker oli mukana tiimissä, joka sai kemian Nobel palkinnon vuonna 2011.

(Googlasin kerran huvikseni Craigin, herran CV oli noin 41 sivua pitkä!)

Dean arveli, että tohtori Hawker voisi olla tarpeeksi fiksu kaveri ratkaisemaan asian, joten Dean Christal lähetti hänelle noin 2000 sähköpostia ja tekstiviestiä, joihin yhteenkään ei tullut vastausta. Niinpä eräänä päivänä Dean marssi suoraan tohtori Craig J. Hawkerin työhuoneseen ja esitti asiansa.

Tohtori Hawker antoi Deanille kiireistä aikataulustaan 15 minuuttia, minä aikana Dean piirsi fläppitaululle hiuksen rakenteen ja kertoi, mitä hiuksen rakenteelle tapahtuu kemiallisissa käsittelyissä ja mitkä ovat koko kampaamoalaa vaivaavat suurimmat ongelmat. 

Tohtori Hawker innostui asiasta ja sanoi Deanille: ”Minulla on työkaverina loistava nero, kemian tohtori Eric Pressly. Lupaan pohtia tätä visaista probleemaa hänen kanssaan. Tule huomenna takaisin, niin katsotaan mitä olemme keksineet!”

Legendan mukaan kahdella professorismiehillä meni ongelman ratkaisemiseen kokonainen tunti. Saman päivän iltana he tekivät Ericin autotallissa, surffilautojen keskellä, maailman ensimmäisen pullon Olaplexia. Heillä kun ei ollut lupa käyttää työpaikan laboratoriota yksityisasioihin.

Seuraavana päivän Dean Christal sai mukaansa pullollisen bis-aminoprolpyl-diglycol-dimaleatea, mikä on Olaplexin patentoitu, vaikuttava aine. Se mitä hän ei saanut tohtoreilta, oli Olaplexin käyttöohje. Fiksuimmatkaan kaverit tässä maailmassa eivät välttämättä ymmärrä hiusten värjäämisestä mitään, vaan se onkin ihan toisenlaisten ammattilaisten toimialaa. 

Dean matkusti Hollywoodiin, missä hänen hyvä ystävänsä Stacy Cunningham pitää luksussalonkiaan megajulkkiksille, kuten Gwyneth Palthrowin ja Jennifer Lopezin kaltaisille. Gwynethin sanotaankin olevan maailman ensimmäinen ihminen, joka on saanut Olaplex- värjäyksen hiuksiinsa.

Dean ehdotti Stacylle merkittävää tuotekehittelijän ja -testaajan roolia, mutta Stacy kieltäytyi tehtävästä kiireisiinsä vedoten. Stacyn assistentit Jordan Alexander ja Sara Lim aloittivat urakan. He värjäsivät 3000 tukkaa erilaisilla sekoitussuhteilla ja vaikutusajoilla saadakseen aikaan Olaplexin ensimmäisen käyttöohjeen. Kaksikon Jordan Alexander on nykyisin Olaplexin koulutuspäällikkö.

Hiustenhoidon ja kemiallisten käsittelyiden uusi aikakausi oli alkanut. Olaplexin patentoitu, vaikuttava aine bis-aminopropyl-diglycol-dimaleate on ainut kemiallinen yhdiste, joka pystyy ehkäisemään kemiallisten käsittelyjen yhteydessä estämään hiuksen rikkisiltoja katkeamasta ja samalla korjaamaan jo aikaisemmin syntyneitä vautioita.”

Mutta miten Olaplex siis oikeasti toimii? Siitä voit lukea lisää blogistani: ”Miten Olaplex toimii?”

Tiedätkö muuten mistä Olaplexin nimi tulee?

Idean isällä, Dean Christalilla oli neljä vuotias tytär, silloin kun tohtorit olivat keksineet nerokkaan, hiusta korjaavan kemiansa. Dean kysyi tyttäreltään, että kun isillä on tässä pullossa tällaista taika-ainetta, mikä pystyy korjaamaan ihmisten hiukset, niin mikä voisi olla sille sopiva nimi? Tytär vastasi hetkeäkään miettimättä: ” Se on Olaplex!”

Sana ”Olaplex” on siis neljävuotiaan pikkutytön keksimä ikioma sana, joka ei tarkoita mitään. 

Hauskana ajatusleikkinä voidaankin miettiä sitä, että Olaplex on maailman kopioiduin hiustuote. Samalla hetkellä kun Olaplex tuli markkinoille, niin maailma täyttyi erilaisista, samaan tarkoitukseen myytävistä ”plexeistä”. Onkohan se ihan vaan yhteensattumaa, vai onkohan niittenkin keksijöillä neljä -vuotiaita, jotka ovat taitavia keksimään omia sanoja?

Kirjoittaja on turkulainen parturi-kampaaja ja kampaamoalan kouluttaja. Hän on myös yksi Nordic Hair House verkkokaupan perustajista.