Pörröiset hiukset ovat monelle suomalaiselle tuttu riesa. Sinusta voi tuntua usein siltä, että hiusten pörröisyyden takia et saa hiuksia ikinä juuri niin kuin olisit halunnut. Tai sitten saatat saada ne näyttämään kotona hyvältä, mutta parin tunnin päästä tuttu pörröisyys nostaa päätään. Hiuksesi saattavat näyttää iltapäivällä ”aamuhiuksilta”, koska ne eivät yksinkertaisesti tottele.

Onneksi pörröiset hiukset ovat kohtalaisen helposti taltutettavissa oikeanlaisella hiustenhoitamisella. Saat tässä artikkelissa monia käytännön vinkkejä ja tuotesuosituksia siihen, miten saat pörröiset hiukset kuriin.

Käydään ensin hieman läpi, mitä pörröiset hiukset ovat ja mistä ne johtuvat, jotta osaat estää pörröisyyden jatkossa paremmin. Tavoitteena on siis saada pörröiset hiukset sileiksi 🙂

Tässä tiivistetysti, millä tuotteilla saat taltutettua pörröisyyden:

👉 ALEKOODI: saat 10% alennuksen kaikista tuotteista koodilla 5EA75S57

Millaiset ovat pörröiset hiukset?

Pörröisiä hiuksia kuvaa ehkä hieman hassusti sana karvainen, sillä pörröttyessään hiustesi pinta on sotkuinen ja epäsiisti. Ne menevät myös helposti takkuun. Kirjoitimme takkuuntuvista hiuksista ihan erillisen artikkelin. Hiuksia harottaa hieman joka suuntaan eri pituisina ja erilailla taipuneena, lyhyemmät ja ohuemmat hiukset taipuilevat ja niiden päät nousevat esiin muusta kampauksesta tehden hiuksista pörröiset. Moni miettii, miten saada pörröiset hiukset sileiksi, koska hiusten pinta näyttää sotkuiselta. Sen kuulet pian 🙂

Mistä pörröiset hiukset johtuvat?

Pörröiset hiukset johtuvat hyvin usein siitä, että ne ovat kuivat ja/tai vaurioituneet. Myös ohuet hiukset saattavat aiheuttaa pörröisyyttä. Lue täältä, miten saat ohuet hiukset paksummiksi.

1. Hiusten kuivuus aiheuttaa pörröisyyttä

Jos hiuksesi ovat kuivat, niin ne janoavat kosteutta. Kun ne altistuvat korkealla ilmankosteudelle, niin ne pyrkivät imemään kaiken kosteuden itseensä. Lopputuloksena hius pörröttyy ja alkaa taipuilemaan.

Tuon sisäistäminen voi alkuun tuntua hassulta. Pörröisiä hiuksia pitäisi kosteuttaa, mutta kuitenkin kosteudelle altistuessaan ne pörröttyvät. Hä? On täysin eri asia hoitaa ja pestä hiuksia kosteuttavilla tuotteilla, jotka lukitsevat kosteuden hiukseesi verrattuna siihen, että kuiva hius imee ilmankosteutta itseensä.

Kosteuta siis hiuksia itse, niin ilmankosteus ei pääse tekemään hiuksistasi pörröisiä 🙂

2. Vaurioituneet hiukset pörrööntyvät helposti

Hiuksesi vaurioituvat jatkuvasti. Ne vaurioituvat harjaamisesta, koskettamisesta, auringosta, suihkusta, värjäämisestä ja vaikkapa hiustenkuivaimen käyttämisestä. Vaurioitumiselta ei voi siis välttyä kukaan ja se on täysin normaalia.

Voit kuitenkin vähentää hiuksiisi syntyneitä vaurioita, kun käytät oikeita tuotteita. Kokeile esimerkiksi Olaplexin TRIO-sarjaa tai Wellan Fusion-sarjaa. Nuo molemmat sarjat tekevät hiuksillesi ihmeitä, jos värjäät, peset ja käytät paljon hiustenkuivainta.

Lopulta pörröiset hiukset syntyvät, kun vaurioituneita, kuivia ja erimittaisia hiuksia on lukumäärällisesti paljon. Kuivat ja ohuet hiukset myös katkeilevat helpommin, jolloin hiusten epätasaisuus korostuu ja eri mittaisia hiuksia on entistä enemmän. Kun kuivat ja/tai vaurioituneet hiukset taipuvat, niin niiden latvat törröttävät eri kohdista kampaustasi. Näin lopputuloksena on pörröiset hiukset.

📣 Ainiin! Tilaa uutiskirjeemme niin saat -10% alennuksen heti seuraavasta ostoksestasi. Lisäksi saat paljon hyviä tarjouksia ja kivoja yllätyksiä tulevaisuudessa 😊

Pörröiset hiukset voidaan luokitella kahteen eri ryhmään

Kaikki pörröiset hiukset eivät ole samanlaisia, sillä pörröisiä hiuksia tarkasteltaessa nousee selvästi esiin kaksi erilaista pörröisten hiusten ryhmää. 

1) Luonnonkiharat pörröiset hiukset

Luonnonkihara hius on usein taipuisa, ”karvainen” ja kosteusköyhä, mikä tekee pinnasta epäsiistin. Jos kuulut tähän ryhmään, niin kosteuttavat tuotteet ovat tulleet sinulle varmasti tutuiksi. Jos ne eivät ole tuottaneet haluttua lopputulosta, olet ehkä menettänyt jo toivosi kosteuttaviin tuotteisiin. Saat alempana kuitenkin meidän suosituksemme siitä, millaisilla ammattilaistuotteilla saat pörröiset hiukset kuriin.

Katso tälle hiustyypille sopivat tuotteet.

2) Ohuet, kuivat ja pörröiset hiukset

Tämä hiustyyppi on monelle suomalaiselle tuttu. Hiukset kasvavat vahvoina ja terveinä olkapäille asti, mutta sen jälkeen hius alka muuttua ohuemmaksi, kuivemmaksi ja sotkuisemmaksi. Hiusten latva muuttuu narumaiseksi ja hiuksesi alkavat katkeilla.

Tästä johtuen sinulla on paljon eri pituisia ja eri kasvuvaiheessa olevia hiuksia, jolloin ne harottavat taipuessaan miten sattuu. Lopputuloksena hiuksesi näyttävät karvaisilta ja pörröisiltä.

Tällaiset hiukset tarvitsevat enemmän pitoa ja hoitavuutta, ja löydät meiltä siihen tarkoitukseen erinomaiset tuotteet!

Katso tälle hiustyypille sopivat tuotteet.

Pörröiset hiukset sileiksi näillä tuotteilla

1. Tuotteet luonnonkiharoille pörröisille hiuksille

Tarvitset kosteutta, kosteutta ja vielä kerran kosteutta. Se on aivan avainasemassa, jos haluat pörröiset hiukset kuriin!

Tässä lyhykäisyydessään kaava, millä hoidat hiusten pörröisyyttä.

  1. Käytä kosteuttavaa shampoota ja hoitoainetta
  2. Lisäkosteuta hiusta hiuksiin jätettävällä hoitoaineella
  3. Lukitse kosteus hiuksiin hoitoöljyllä

Takaamme, että huomaat eron 🙂

Tässä meidän suosituksemme sinulle sopivista tuotteista.

Kosteuttava shampoo ja hoitoaine

Tuo lisäkosteutta hiuksiin jätettävällä hoitoaineella

Samalla tapaa kuin kasvovesi tuo lisäkosteutta ihollesi, niin hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja hoitosuihkeet tuovat lisäkosteutta hiuksiisi. Sinun kannattaa valita hoitoaineeksi jokin tosi kevyt ja hyvin kosteuttava tuote, jota voit suihkutella hiuksiisi vaikka useammin päivässä. Käytä hoitosuihketta pesukertojen välissä, niin hiuksesi pysyvät kosteutettuina.

Esimerkiksi Paul Mitchellin Awapuhi Moisture Mist sopii sinulle täydellisesti, koska se on tosi kevyt ja ei-tahmaava hoitosuihke. Se myös kosteuttaa hiuksia tehokkaasti.

Lukitse kosteus hiuksiin hoitoöljyllä

Silottavat ja kosteuttavat öljyt lukitsevat kosteuden hiuksiisi. Tällöin ilmankosteus ei pääse imeytymään hiuksiisi yhtä voimakkaasti, koska hiuksesi eivät ole rutikuivat. Näin ne eivät myöskään pörröty! Öljyllä lukitset hoitoaineen/hoitosuihkeen tuoman kosteuden paikoilleen.

Eli. Pese ja hoida hiuksiasi kosteuttavilla tuotteilla. Suihkuta hiuksiisi kosteuttavaa hoitosuihketta pesukertojen välissä. Lukitse kosteus hiuksiisi hoitoöljyn avulla. Hyvästi pörröiset hiukset!

2. Tuotteet ohuille, kuiville ja pörröisille hiuksille

Jos sinulla on pörröiset hiukset, mutta ne eivät ole luonnonkiharat, niin silloin nämä tuotteet sopivat sinulle. Tällaiset hiukset tarvitsevat enemmän pitoa, hoitavuutta ja silottavuutta.

Pörröisyyden poistoon toimii tämä kaava:

  1. Käytä hoitavaa shampoota ja hoitoainetta
  2. Kosteuta hiuksiasi hiuksiin jätettävällä hoitoaineella
  3. Lisää hiuksiisi pitoa hoitavalla muotovaahdolla

Tässä sinulle sopivia tuotteita.

Käytä hoitavaa shampoota ja hoitoainetta

Näillä tuotteilla saat takuulla silottavuutta ja hoitavuutta hiuksiisi. Jos et tunne vielä Olaplexia, niin lue täältä, miten teet onnistuneen Olaplex-hoidon kotona. Jos Olaplex ei jostain syystä toimikaan sinulle (mitä epäilemme), niin voit kokeilla myös K18 hoidon tekemistä.

Wella Fusion on lempinimeltään vaurioituneiden hiusten korjaussarja. Lue täältä Fusion-tuoteperheen parhaat puolet.

Kosteuta hiuksiasi hiuksiin jätettävällä hoitoaineella

Samalla tapaa kuin kasvovesi tuo lisäkosteutta ihollesi, niin hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja hoitosuihkeet tuovat lisäkosteutta hiuksiisi. Sinun kannattaa valita hoitoaineeksi jokin tosi kevyt ja hyvin kosteuttava tuote, jota voit suihkutella hiuksiisi vaikka useammin päivässä. Käytä hoitosuihketta pesukertojen välissä, niin hiuksesi pysyvät kosteutettuina.

Esimerkiksi Paul Mitchellin Awapuhi Moisture Mist sopii sinulle täydellisesti, koska se on tosi kevyt ja ei-tahmaava hoitosuihke. Se myös kosteuttaa hiuksia tehokkaasti.

Lisää hiuksiisi pitoa hoitavalla muotovaahdolla

Kun eri mittaiset hiukset törröttävät kampauksesta, niin silloin tarvitse hiuksiisi pitoa. Sitä saat parhaiten hoitavan muotovaahdon avulla, joka on avainasemassa sileän lopputuloksen kannalta.

Lisää muotovaahto pyyhekuiviin hiuksiin ja föönaa tai anna hiusten kuivua itsestään. Etenkin talvisin suosittelemme hiusten föönaamista, jotta hiuksistasi ei tule sähköiset.

Suosittelemme Paul Mitchellin Sculpting Foam -muotovaahtoa. Tämä ei tee hiuksiasi kovaksi, voit föönata sen kanssa, jättää hiuksesi kuivumaan tai käyttää pyöröharjaa. Muotovaahto myös tuoksuu ihanan kesäiseltä kookokselta!

Kokeile näitä tuotteita, niin pörröiset hiukset alkavat olemaan mennyt riesa.

7 lisävinkkiä, joilla pörröiset hiukset pysyvät kurissa

Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla voit vähentää hiusten pörröisyyttä muutenkin kuin oikeiden tuotteiden avulla.

1. Oikeat hiustuotteet ovat kaiken avain

Nostamme tämän vielä muistutuksena, sillä seuraavat vinkit vain helpottavat pörröisyyden poistamista sen jälkeen, kun olet ottanut oikeanlaiset hiustuotteet käyttöön!

2. Föönaa rauhallisesti

Kun föönaat hiuksiasi, niin tee se rauhallisilla liikkeillä. Vältä föönin heiluttelua erityisesti föönauksen loppuvaiheessa. Muotovaahdon käyttäminen föönatessa on helpoin tapa tehdä föönaamisesta pörrö-vapaa toimenpide!

3. Älä käytä liian kuumaa suoristusrautaa

Jos käytät liian kuumaa suoristusrautaa, niin hiuksesi vahingoittuvat helposti. Monet edullisimmista suoristusraudoista toimivat liian kuumina. Tavallinen suoristusrauta on n. 220–230-asteinen kun taas ghd:n suoristusraudat toimivat 185-asteessa. Siksi ne ovat niin suosittuja suoristusrautoja!

4. Älä kuivaa hiuksiasi hieromalla pyyhkeellä

Kun käyt suihkussa, niin älä jynssää hiuksiasi pyyhkeen avulla, vaan käytä fööniä tai anna hiustesi kuivua pyyhkeen alla. Pyyhkeen hierominen hiuksiisi voi aiheuttaa hiusten pörröisyyttä.

5. Vältä liian kuumia suihkuja

Avantoon ei tarvitse mennä, mutta jos sinulla on pörröiset hiukset, niin vältä höyryävän kuumia suihkuja. Vesi saa oll reilusti lämmintä, mutta liian kuuma vesi saattaa irrottaa luonnollisia öljyjä hiuksistasi, jolloin hiuksesi kuivuvat helpommin. Ja… Se johtaa pörröisyyteen.

6. Käytä silkkistä tyynyliinaa

Silkki on liukas materiaali, joten se ei aiheuta hiuksiisi ylimääräistä hankausta. Tavallinen puuvillasta tehty tyynyliina tarraa hiuksiisi täysin erilailla kiinni kuin silkkinen tyynyliina. Tämä on kuitenkin hyvin pieni pisara pörröisten hiusten poistossa. Jos siis vaihdat pelkästään tyynyliinasi, etkä tee pörröisten hiusten eteen muuta, niin tuskin huomaat eroa hiusten pörröisyydessä. Kaikkea kannattaa silti yrittää!

7. Älä harjaa hiuksiasi liikaa

Hiusten harjaamisella on hieman sama vaikutus kuin pyyhkeen hieromisella hiuksiisi. Se aiheuttaa ylimääräistä hankausta. Pyri siis harjaamaan hiuksiasi mahdollisimman vähän (0-2 kertaa päivässä) ja käytä harjaamisen aikana esimerkiksi hoitavaa öljyä, kuten supersuosittua Luxe Oilia.

Yhteenvetona

Pörröiset hiukset johtuvat käytännössä aina siitä, että hiuksesi ovat kuivat ja/tai vaurioituneet. Siksi niitä tulee kosteuttaa ja hoitaa. Viimeistellyn lopputuloksen saat hoitoöljyllä ja muotovaahdolla.

Kun käytät mainitsemiamme tuotteita niin takaamme, että pörröiset hiukset voivat jäädä historiaan!