Loma on ihmisen (ja hiusten) parasta aikaa. Lomalla otetaan iisimmin ja useimmat meistä eivät haluakaan kantaa koko koti kylpyhuoneen tuote-arsenaalia mukaansa, vaan pyrkivät minimoimaan mukana kannettavan tavaran määrää ja painoa.  Tästä syystä onkin todella tärkeää valita oikein ne tuotteet mitkä pääsevät mukaan matkalle. Lue Nordic Hair House Style Teamin top 10 vinkkiä siihen, mitä kannattaa pakata mukaan lomalle hiuksia silmälläpitäen.  

Photo: Paul Mitchell

1. Leppoisa lomamieli

Tämä on listan ensimmäinen ja tärkein kohta. Ota itsellesi vapaus olla ja lomailla, reissata rauhassa ja paineettomasti. Tähän paineettomuuteen sisältyy ajatus, että hiusten ei tarvitse olla täydellisesti joka hetki. Lomasta kannattaa nauttia ilman stressiä siitä, onko jakauksesi täydellisen suorassa. Paras asuste on tunnetusti  hymy ja se kun on usein herkässä lomalla, joten vähän vinompikin jakaus menee läpi kun ihmisten katseet kiinnittyvät hurmaavaan tunnelmaasi.

Lomalle kannattaa hius-tuotteet ja tarvikkeet valita vaate valintojen ja reissun kohteen mukaan. Jos olet lähdössä patikoimaan, et todennäköisesti (toivottavasti) tarvitse hiuskoristeita tai muotoilu-rautoja, joille taas saattaa olla käyttöä kaupunkiloman rientoihin valmistauduttaessa. Luontoon lähtiessä kannattaa myös tuotteet valita luonnonkosmetiikan puolelta, jolloin viet mennessäsi metsäpuroon biohajoavia, luonnonmukaisia aineita, jotka eivät vahingoita ekosysteemiä.

Pienellä valmistautumisella ja suunnittelulla vältät kantamasta turhia purkkeja mukanasi ja hiuksesi ovat selfie-valmiina joka tilanteessa lomakuvia varten. Reissuun kannattaa myös valita mahdollisimman monipuolisia tuotteita, ja luonnollisesti se ehdoton lemppari mitä ilman ei osaa olla, meillä jokaisella on se omamme eikä lomallekaan kannata lähteä ilman luotto-tuotettaan. 

2. Hiusöljy

Four Reasons Nature Moisture Oil on parasta reissuun, koska se sopii niin moneen tilanteeseen ja tarkoitukseen. Moisture Oil kosteuttaa ja pehmittää hiuksia snorklauksen jälkeen tai kun nouset altaasta ja hiukset tuntuvat korpulta, voit silottaa ja kiillottaa kuivia latvoja ennen illallista sivelemällä pienen määrän öljyä hiuksiin ja aamulla saat yön mukanaan tuoman pörröisyyden taltutettua samalla tuotteella. Jos reissuhiukset ovat kuivahtaneet vähän pahemminkin auringosta tai merivedestä voit levittää öljyä suuremman määrän yöksi ja aamulla huuhdella ylimääräisen öljyn pois, näin saat helposti teho-kosteutettua hiuksesi yön aikana.

Four Reasons Nature-sarja on Ecocert -sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, 100% vegaaninen ja tämä ihana, kosteuttava hoitoöljy on pakkauksessa joka on täydellisen kokoinen reissuun, vaikka vähän pidempäänkin, pieni 30ml pullo sopii vaikka käsilaukkuun ja koska tuote on hyvin riittoisa kestää se pidemmänkin matkan. Nature -tuotteiden pullot valmistetaan kierrätetystä muovista, vanhoista Englantilaisista maitopulloista ja korkki on valmistettu merestä kerätystä muovista joten tämän tuotteen kohdalla on todellakin mietitty kaikki asiat kuntoon. Tämä on kaikin puolin hyvän mielen tuote, hiukset kiittävät ja samoin luonto- on ihana hypätä mereen uimaan tietäen, ettei hiuksista irtoa veteen mitään ‘kemiaa’ vaan raaka-aineet tähän öljyyn ovat luonnosta peräisin.

Itse öljy on upean kevyt ja se imeytyy hiuksiin hyvin, joten se sopii hennoillekin hiuksille, mutta on kuitenkin niin tehokas että jaksaa kosteuttaa paksua ja karkeaakin hiusta todella hyvin. Kookosöljystä uutetut aktiiviaineet antavat pitkäkestoista sileyttä ja luomumanteli- ja luomuavokadoöljy hellivät lomahiuksia. Annostelu on tämän tuotteen kohdalla se mikä ratkaisee, hentoihin hiuksiin annostellaan ehkä puoli pumppausta ja paksuille, pitkille ja kuiville hiuksille kenties parin-kolmen painalluksen verran. Testaamalla löydät omille hiuksillesi sopivan määrän.

Tiukan paikan tullen Moisture Oil on ollut käytössä itselläni myös säärikarvojen ajelussa kun ei siihen varsinaisesti suunniteltua tuotetta ollut lähettyvillä ja öljy toimi aivan loistavasti. Ja on tätä upeutta tullut käytettyä myös iholle antamaan ihanaa kiiltoa ennen illan juhlia. Ja se tuoksu, raikkaan kevyt ja herkullinen, ehdoton ykköstuote reissuun kuin reissuun. Ja tietenkin myös sinne koti kylppäriin, mökille ja ihan mihin vaan. 

3. Co-wash 

Amika Nice Cream Cleansing Conditioner on puhdistava hoitoaine, nk. co-wash tuote eli two in one mutta juuri siinä oikeassa järjestyksessä, ensisijaisesti hoitoaine ja tois-sijaisesti pesutuote. Useimpien meidän hiukset kaipaavat enemmän hoitoa kuin puhdistusta, varsinkin jos hiuksesi on käsitellyt, värjätyt, vaalennetut, raidoitetut, hyvin pitkät tai muuten vaan huonokuntoiset tai kuivat. Ja reisussahan rähjääntyy, se on vanha fakta ja samoin käy usein hiuksille, mutta se ei tarvitse olla niin. Oikeilla tuotteilla voit palata reissusta jopa parempikuntoisten hiusten kanssa kuin lähteissä. Monesti lomalla ei hiuksia tule käsiteltyä yhtä paljon kuin kotioloissa vaikkapa muotoilu-raudoilla, joten loma voi parhaimmillaan olla loma myös hiuksillesi, vapaa-aikaa ilman kuumatyökalujen päivittäistä käristystä.

Co-wash tuotteissa on hoitavien ainesosien lisäksi peseviä ainesosia, vaikka tuote ei vaahtoakaan vaan on crememäinen kuin hoitoaine. Kuitenkin tuotetta käytetään shampoon tavoin. Annostellaan sopiva määrä hiusten paksuuden ja pituuden mukaan ja levitetään tyvestä latvaan ja hierotaan sormin hiuspohjaa kuin shampoon kanssa. Tämä mekaaninen päänahan hierominen, tuotteessa olevien puhdistavien ainesosien lisäksi, auttaa puhdistamaan hiukset tyvestä latvaan hyvin. Nice Cream toimii tietenkin loistavasti myös kotioloissa ja on loistava tuote kaikille, joilla on haasteita hiusten kunnon kanssa, mutta hiukset kaipaavat puhdistusta usein. 

4. Hoitoaine

Olaplex No. 5 -suojaava, hoitava ja kosteuttava hoitoaineon kuin Chanel No. 5,  nuoresta iästään huolimatta ylellinen klassikko. Joskus pelkkä Co-wash ei riitä hoito teholtaan jos hiuksesi ovat hyvin käsitellyt tai vaalennetut. Jos kotona on haastavaa saada hiukset selväksi, ei reissuunkaan kannata lähteä ilman loistavaa hoitoainetta.  Eli co-wash tai shampoo hiusten puhdistamiseen, jonka jälkeen voit lisätä vielä erityistä hoitoa kaipaaviin pituuksiin ja latvoihin tehokkaammin hoitavan hoitoaineen. Näin saat vahvistettua hiustesi rakennetta ja selvitettyä ja kiillotettua ne hyvin.

Olaplexin patentoima tapa hoitaa hiuksia on ainutlaatuinen ja sen nimiin vannovat suuret maailman tähdet, hiusalan  parhaat ammattilaiset ja valtava joukko kuluttajia ympäri maailman, joten Olaplex on myös loistavaa matka’seuraa’. Tällä hoitoaineella voit nopeasti selvittää hiukset suihkussa tai antaa tuotteen vaikuttaa hiuksissasi pidempään ja saat tehostettua hoitoa ja silotusta pidemmällä vaikutusajalla. Tämä tuote myös kannattaa annostella matkapulloon lyhyemmälle reissulle. (Luontoreissuille Nordic Hair House suosittelee luonnonkosmetiikkaa: Four Reasons Nature Rebuild Conditioner- hoitoainetta)

5. Kuivashampoo

Paul Mitchell Express Dry, Dry Wash on loistava tuotte virkistämiseen, tyven rasvaisuuden taltuttamiseen ja kevyen tuuheuden lisäämiseenKuivashampoot ja hiuspuuterit ovat loistavia reissutuotteita jos kaipaat volyymia ja tyvikohotusta tai jos haluat minimoida reisussa hiusten pesuun käytetyn ajan ja käyttää aikasi muihin puuhiin. Puuterimaiset tuotteet toimivat hiuksissa samalla tavalla kuin puuteri iholle, tuote imee itseensä rasvaa ja saa hiukset näyttämään fresheiltä ja puhtailta ilman varsinaista vesipesua. Samoin toimii tämä testivoittaja, Paul Mitchell Express Dry, Dry Wash. Samalla saat ihanaa kohotusta ja ryhtiä tyveen koska puuteri antaa kevyttä ‘kitkaa’, jolloin hiukset eivät lässähdä päätä myöden vaan pysyvät ilmavampina. Ainoastaan jos hiuksesi eivät ole ollenkaan rasvoittuvaa tyyppiä ja hiuksiasi ei muutenkaan tarvitse pestä kovin usein, ei puutereille tai kuivashampoille ole juurikaan tarvetta, muutakuin muotoilumielessä.  

Kuivasampoot ovat usein suihkutettavassa muodossa, joten ne on helppo kohdetaa haluttuun paikkaan, eli tyveen. Voit tehdä muutamia jakauksia ja suihkuttaa kevyesti tuotetta tyveen ja jättää tuotteen hiuksiin silloin kun hiuksesi eivät ole kuin kevyesti likaiset, selkeämpää freesausta tarvittaessa voit annostella kuivashampoota/puuteria hieman enenmän, antaa sen olla hetken ja tehdä tehtävänsä, jonka jälkeen harjaamalla tai pyyhkeeseen pöllyttämällä/hieromalla saat ylimääräisen tuotteen poistettua ja hiuksesi ovat taas valmiit lomailemaan upeana.  Vahvempaa muotoilevaa ominaisuutta ja tyvikohotusta kaipaaville kannattaa valita Four Reasons Duster- hiuspuuteri joka antaa vahvaa tyvikohotusta ja on loistava tuki esimerkiksi tupeerauksen pohjalle. Duster on siroteltava puuteri ja loistava tuote matkalle pienen kokonsa vuoksi.

Monen reissaajan mantra on ’kuivashampoota tyveen ja öljyä latvaan’ ja itseasiassa tämä vinkki toimii myös ihan muissakin olosuhteissa kuin reissussa. Rannalta palatessa tyvi saattaa tuntua likaiselta ja hiusten latvat taas turhan kuivilta ja korppumaisilta, joten tämä puuteri/öljy combo on loistava- himmennystä ja pikaista puhdistusta sinne mihin tarvitaan ja pehmeyttä, kosteutusta ja silotusta sinne mitkä ovat hiuksen kuivia kohtia. Perfect.

Kuva: Paul Mitchell

6. Shampoo

Four Reasons Nature Moisture Shampoo, kosteuttava, monenlaisille hiuslaaduille sopiva tuote joka on sertfioitua luonnonkosmetiikkaa, vegaaninen ja kierrätysmateriaaleista valmistetussa pakkauksessa, ihana tuote ottaa mukaan vaikka koko perheen reissulle sillä tällä yhdellä tuotteella voi hyvin puhdistaa koko katraan hiukset hiuslaadusta riippumatta. Tuote kosteuttaa kuivia hiuksia mutta on tarpeeksi kevyt käytettäväksi myös hyväkuntoisiin hiuksiin. Tämä sopii loistavasti eräretkelle,  glamping reissuun tai muihin luontokohteisiin sillä luonnonkosmetiikan kanssa et vie luontoon mennessäsi luonnolle haitallisia kemikaaleja.

Shampoo on tarpeellinen lyhyempään reissuun vain jos hiuksesi kaipaavat puhdistusta usein, hiuksesi ovat hyvin rasvottuvat tai olet jo edellisillä reissuilla todennut että hoitohuuhtelut, Co-Wash tuotteet ja kuivashampoo eivät riitä. Myös erittäin hennot hiukset monesti kaipaavat puhdistusta shampoolla. Kaupunkilomille ja erityistä hoitoa kaipaaville hiuksille Nordic Hair House suosittelee Olaplex No. 4- shampoota.

7. Vaha

 Vaha saattaa yllättää tällä listalla mutta hiusvaha on vahva reissu suosikki monesta syystä. Monille hiuslakka on se tärkein tuote mutta varsinkaan meriveden kuivattamat reissuhiukset eivät lakalla parane. Toki, mikäli reissusi on ylellinen ja kannat mukanasi kaiken shampoista, hoitiaineista, öljyistä, hiustenkuivaajista, kihartimista ja muista vimpaimista lähtien, on hiuskiinne enää pieni lisä siihen settiin. Mutta jos tähtäät kevyeen kuormaan kannatttaa harkita tutun lakan sijasta vahaa. Ja tässä miksi: Lakka ei muotoile hiuksia vaan kiinnittää ne muotoonsa, siihen muotoon mikä hiuksista löytyy kun suihkutus alkaa. Kun taas vaha muotoilee hiuksia ja myös kiinnittää ne. Toki, eri tavalla kuin hiuskiinne. Hyvin hennoille hiuksille kannattaa lakka edelleen kantaa mukaan mutta vahalla saa tehtyä niin paljon että reissussa se on monien päivien pelastus.

Vahaksi kannattaa valita melko kuivakoostumuksinen tuote sillä se on kaikkein monikäyttöisin. Vaha kannattaa annostella ensin kevyesti ja lisätä tarpeen mukaan, tämä on yksi tärkeimpiä asioita, sillä monet ovat heittäneet hyvätkin vahat mäjelle ja luulleet ettei ne toimi vain, koska tuli annosteltua liika ensimmäisellä kerralla ja hiukset näyttivät rasvaiselta.

Paul Mitchell Tea Tree Shaping Cream on virkistävä, vahva hiusvaha, mattaviimeistelyyn. Paul Mitchell Tea Tree -sarjan jokainen tuote sisältää aitoa, alkuperäistä, australialaista teepuuöljyä, joka on laajasti tunnettu puhdistavista ja antiseptisitä ominaisuuksistaan ja vaha myös tuoksuu aivan ihanan raikkaalle. (Tea Tree sarjasta löytyy uskomattoman ihania tuotteita muitakin kuin Shaping Cream, esimerkiksi Tea Tree Shampoo on kuumaan ilmastoon, hikoileville kavereille ja virkistystä kaipaaville ihana tuote. Päänahka tuntuu viileän raikkaalta ja freshiltä ja tällä voit aivan hyvin pestä vaikka päästä varpaisiin itsesi raikkaaksi ja nauttia kuinka tuuli iholla tuntuu viileältä vielä suihkun jälkeenkin.)

Vaha on vahva reissutuote varsinkin jos hiuksesi ovat yhtää pörröttävää sorttia. Vahalla saat pidettyä pienet irtohiukset jakausella ja kasvoja vasten aloillaan, silotettua ponnarin pinnan tyylikkääksi ja sliikiksi lookiksi eikä lyhyemmät karvat hapsota tuulen mukana. On tullut vahaa käytettyä myös kulmakarvojenkin muotoiluun oikein tuloksekkaasti.

8. Huivi ja hattu

Huivi- mikä tahansa upeus mikä sopii reissusi vaatevalintoihin. Huiveja voi helposti pakata mukaan muutamankin, koska se eivät juurikaan paina tai vie tilaa mutta reissussa ovat ehkä paras vaatekappale olla mukana. Kun kuivashampoo ei riitä ja ei vaan jaksa pestä hiuksia tai ososuhteet eivät sitä mahdollista, on selkeä huivi-päivä. Netistä löytyy valtava määrä tutorial videoita siitä miten saat kiedottua huivistasi erialisia turbaajena ja upeita viritelmiä, joihin kannattaa tutustua tai googailla vaikka matkustaessa. (Tai voit katsoa täältä Me Naiset -lehden tekemän videon aiheesta.) 

Upea, näyttävä turbaani, suuret korvikset ja aurinkolasit pelastavat (huonon hius-) päivän kuin päivän. Samalla saat suojattua pääsi auringolta ja hiuksesi uv-säteiden kuivattavalta ja vaalentavalta vaikutukselta. Tässä lookissa jokainen näyttää leffatähdeltä lomalla. Ja mikä parasta, kun huiveja ottaa reissuun muutaman, löydät jokaiseen asuusi sopivan värin ja kuosin ja ei tarvitse suunnitella hiustenpesupäiviä etukäteen vaatteiden kanssa sopivaksi. Kyllä, me mimmit teemme sitä, suunnittelemme hiusten pesun, samoin kuin karvojen poiston ja monet muut askareet optimoidaksemme hyvien hiuspäivien määrän sointumaan muuhun elämään ja se saattaa olla melkoinenkin exeltaulukko. Lomalla  kuitenkin kannattaa unohtaa liika suunnittelu ja jos hiukset eivät ole esittely-kelpoiset on selkeästi huivi-päivä. Ja koska kukaan ei huivin alle näe, niin järjestelmällisimmät laittavat huivin alle piiloon jopa tehohoidon vaikuttamaan, mikä upea idea, secret treatment miloin vain, missä vain.

Hattu- ihana, kevyt, leveälierinen, hengittävä, näyttävä hattu on pakkauslistalla samasta syystä kuin huivikin, kun hiukset pitää piilottaa tai pää suojata auringolta, on hattu paikallaan. Hatuissa kivaa on se, että pitkissä hiuksissa varsinkin, osa hiuksista näkyy hatun alta ja lookki on monesti huolettomampi kuin turbaanin kanssa. Hatun alla likainen tai lätässä oleva tyvi on piilossa mutta saat muut hiukset näkymään. Hattujen kanssa toimivat upeasti myös erilaiset letit tai twistit, punokset tai muut kampaukset ja ihanaa on se, ettei tyveä tarvitse letittää mitenkään upean taidokkaasti koska hattu peittää ne alueet kuitenkin. Ja kun mukana on oikein kunnon leveälierinen versio, saat suojattua olkapääsi auringolta samalla.

9. Ponnari ja pari pinniä

Muutama lenksu ja muutama pinni eivät vie tilaa tai paina juuri mitään, joten kannatta ottaa mukaan pieni setti molempia. Ponnari on se yleisin lomalaisen lookki mutta niitäkin on monenlaisia, vahalla pikkukarvat silottaen saat ponnaristasi ylellisen näköisen, sileän ja kiiltävän version, latvaan voit levittää kosteuttavaa öljyä ja saat hiuksesi kiiltämään aivan kärkiin saakka kauniisti. Kuivashampoolla voit tuuheuttaa ja kohottaa hiuksiasi tyvestä ennen ponnarille laittoa ja saat muhkeamman, utuisemman ponnarin. Jättämällä muutamat kiehkurat kasvoja vasten näyttää ponnarisi pehmeältä ja huolettomalta. Top Knot on monien reissunaisten vakiolook, ja sen voi muokata myös näyttäväksi versioksi illalliselle tai hienompiinkin juhliin. Muutama pinni on hyvä olla mukana, vaikka jo ihan siitä syystä että puhelimeesi tarvitsee vaihtaa simkortti, huivisi ei meinaa pysyä tuulessa paikoillaan, tai haluat säilyttää siististi matkan aikana kertyneet kuitit pinnin pienessä ‘rahaklipsussa’, tai ihan vaikka siksi että voit kiinnittää hiuksesi nopealle nutturalle 🙂 

Kuva: Paul Mitchell

10. Kosteus-suoja

Joico Humidity Blocker Finishing Spray on nimensä veroinen tuote, blokkaa kosteuden hiuksista, jotta tyylisi säilyy lässähtämättä. Mikäli kaipaat kiinnettä mukaan, ota ihmeessä mahdollisimman monipuolinen tuote joka on näppärän kokoinen kantaa, tämä Joicon ihanuus on juuri sellainen. 

Humidity Blocker on kosteudelta suojaava viimeistelykiinne joka antaa kevyen, mutta useimmille meistä riittävän tuen. Kiinnityksen ja kosteus-suojan lisäksi Joico muotoilu ja -viimeistelytuotteet sisältävät patentoidut Quadramine Complex- ja Bio-Advanced Peptide Complex -yhdisteet, joiden ansiosta hiukset pysyvät hyväkuntoisena ja tukevat hoitotuotteiden vaikutuksia. Suihke on ihanan painottoman tuntuinen, viimeistelee kampauksen ja antaa täydellisen suojan ilmankosteuden pörröttävää ja latistavaa vaikutusta vastaan.

Suihke on kuin näkymätön sadetakki luonnonvoimia vastaan! Täydellinen ase suomalaista, välimerellistä, trooppista tai melkein mitä ilmastoa vastaan vaan, sillä sadehan saattaa yllättää melkein missä tahansa leveysasteilla vaan lomastasi huolimatta.  Toivomme näiden muutamien vinkkien tekevän seuraavasta lomastasi rennon, matkalaukustasi  tai rinkastasi kevyen ja reissuhiuksistasi juuri täydellisen epätäydellisellä tavalla elämän makuiset ja upeat. Ihanaa lomaa!